dijous, 19 de gener del 2017

EL FOTO CLUB VALÈNCIA, EL MILLOR PROMOTOR TURÍSTIC DE SIMAT


Davant l'absència a Fitur, on Tavernes ha decidit anar enguany en solitari, el Foto Club València s'està convertint en el millor promotor turístic de Simat amb la seua exposició de fotografia estenopeica del Monestir, que després d'estar dos mesos exposada al propi monestir, obrirà ara al Palau Ducal de Gandia. Any i mig de treballs i moltíssis viatges a Simat per part dels membres del Foto Club han donat com a resultat un material d'antologia i una perspectiva inèdita de l'antic recinte monacal. 
El Palau dels Borja acollirà l'exposició “Fotografia Estenopeica del Monestir de la Valldigna", elaborada per l'equip de Foto Club València amb la col·laboració del Centre Excursionista de Tavernes. Fruit de la primera exposició al monestir, s'ha editat un catàleg amb amb les quaranta imatges que conformen l'exposició, que s'inaugurarà divendres 27 de gener a les 19:00h al Palau Ducal de Borja de Gandia.
Les obres estaran situades en l'espai expositiu de l'escala interior i podran visitar-es gratuïtament del 28 de gener fins al 28 de febrer, i el 18 de febrer a les 10h tindrà lloc un taller de fotografia estenopeica gratuït en el Pati d'Armes del Palau Ducal.
El foto Club València, amb 88 anys d'història, és la quarta associació de fotografia més antiga d'Espanya i la més antiga de la província de València. Va ser fundada en 1928 per Vicente Peydro, qui va ser fill de l'il·lustre músic valencià, sent des dels seus orígens una associació fotogràfica apassionada per la fotografia on conviuen totes les tècniques i expressions fotogràfiques que apassionen als seus associats. 
El laboratori de fotografia estenopeica es va fundar oficialment en 2014, únic en el seu gènere a València, impulsat per un grup d'apassionats d'aquesta modalitat de fotografia i del romanticisme fotogràfic que transmet la fotografia estenopeica, que no deixa de ser apassionant: amb una simple caixa, un paisatge a la teua elecció i unes mans que coneguen la tècnica basten per a obtenir una bona foto sent aquesta la fotografia estenopeica la mare de la fotografia actual.
El laboratori de fotografia estenopeica emprén amb l'exposició de Simat de la Valldigna un projecte ambiciós i molt cuidat en la seua realització. Des que es van començar els contactes fins a inaugurar l'exposició van passar any i mig, després d'incomptables desplaçaments amb les caixes prenent fotografies per tots els racons del monestir, realitzant centenars de fotografies i triant per a aquesta ocasió les quaranta fotografies representatives de tot el monestir amb què consta l'exposició.
La tècnica estenopeica consisteix a fabricar una càmera casolana sense lent amb una caixa de metall, cartó o fusta i un xicotet forat en una de les seues parets per on ha d'entrar la llum exterior i en costat oposat es col·loca un paper fotosensible. 
Una vegada construïda la càmera, s'introdueix en el seu interior un material sensible a la llum com a paper fotogràfic i, després de permetre el pas de la llum pel diminut forat anomenat estenopo amb el temps d'exposició controlat , es porta al laboratori on es fa la màgia per a fer visible la imatge que passa per diferents líquids reveladors fins que es fixa en paper fotogràfic.
Tot aquest procés que sembla tan complicat és molt fàcil i senzill de realitzar, i el podran practicar els assistents al taller gratuït que realitzara el Foto club València de la mà del seu laboratori dissabte 18 de febrer a partir de les 10 del matí en el pati d'armes del Palau Ducal, on els participants es podran emportar la seua foto revelada i digitalitzada en un pen drive que han de portar els assistents i participants del taller de fotografia Estenopeica. Les places seran limitades fins a complir l'aforament del taller .