dijous, 3 de març del 2016

ELS PREMIS VALLDIGNA DESAPAREIXEN PER MANCA DE PRESSUPOST


Els Premis Valldigna, creats per a reconèixer a valldignencs que hagueren destacat en alguna disciplina i que hagueren portat el nom de la Valldigna pel món, deixa de celebrar-se enguany després de setze edicions per manca de pressupost. La decisió de l'Ajuntament de Tavernes de reduir de 200.000 a 20.000 euros la seua aportació anual ha deixat l'ens supramunicipal gairebé inoperatiu.
De fet, la siutació de la institució és tan crítica que ha tret a subhasta un solar a Benifairó que va adquirir anys enrere per construir la seua seu. Evidentment, no cal cap seu, sinó que a més es necessiten els diners que s'hi van invertir al solar per a, si més no, pagar despeses corrents.
El final de la Mancomunitat és el que s'ha merescut després de dècades de demostrada ineficàcia i prescindibilitat. Cap dels partits polítics que hi han tingut responsabilitat han estat capaços de donar sentit a una institució, luny d'això, en moments clau, com ara la lluita contra l'alta tensió, va amagar el cap baix l'ala. No se li coneixia cap funció destacada ni la prestació de cap servei, més enllà d'alguna activitat cultural.
El fracàs, per tant, no és de la Mancomunitat, sinó de tots els gestors que al llarg dels anys no han sabut donar-li una utilitat. I mira que la relació de possibles tasques era llarga, des de la vertebració intermunicipal mitjançant un sistema de transport públic que ara és deficient, a la gestió conjunta del turisme. 
Tot i això, els municipis tornaran a celebrar enguany el Dia de la Valldigna, amb actes concentrats en gran part a Simat, on hi ha previst els dies 12 i 13 de març una Fira al carrer Monestir, o la presentació del llibre  'De la guerra de Successió a la Revolució Liberal', de Josep Carles Casimiro Campos, qui va obtenir el Premi Valldigna d'Investigació 2015. 

Es manté la Marxa amb Torxes dissabte de vesprada, i al monestir actuarà a les 20.30 hores d'eixe dissabte el Cor de Cambra Quinze de Març. El diumenge dia 13 Simat ha mantingut la revetla amb l'Orquestra Àgora a les 17:30 hores a la Font Gran.

D'altra banda, el dimarts 15 de març, en la Casa de la Música de Simat, la mancomunitat ha organitzat la presentació del número 10 de la revista L'Avenc.

Entre els actes sacrificats figuren la paella gegant, les atraccions infantils, i el calendari amb fotografies que cada any solia editar la Mancomunitat.