dilluns, 21 de desembre del 2015

ÈXIT DE LA FÒRMULA COMPROMÍS-PODEM

L'èxit de la fòrmula Compromís-Podem s'ha reproduït en estes eleccions generals a Simat amb un resultat que situa eixa coalició com a primera força, amb 600 vots, i deu punt percentuals per damunt de la segona, el PP, amb 422 vots. Per primera vegada en la història democràtica recent, el partit guanyador a Simat no és ni el PP ni el PSOE, formacions que s'havien alternat de forma permanent com a primera força en totes les convocatòries locals, autonòmiques, generals i europees des de 1977. 
El PSOE, amb 377 vots (21'7%) és la tercera força, seguida d'EUPV-UPV, amb 163 vots (9'38%). Crida l'atenció el percentatge de vots que ha obtingut Ciutadans, 119 (6'85%), en una formació a la que no se li coneix representant a Simat ni ha fet campanya. El resultat de Ciutadans a Simat es pot interpretar com una fragmentació de la dreta que tampoc s'havia donat mai en tota la democràcia, atés que la dreta, sota distintes sigles (UCD, UV o PP) sempre s'havia manifestat homogènia.
En clau local, tot i la impossibilitat d'extrapolar, hi ha més de tres anys per davant per a determinar si la tendència es mantindrà o es truncarà en funció de les persones que encapçalen les candidatures. EUPV haurà de tenir cura de la seua base i de les seues polítiques a l'Ajuntament, encara que té motius per presumir d'haver obtingut un percentatge que duplica el de la mitjana d'esta formació al conjunt dels municipis valencians en unes circumstàncies en les que l'efecte Compromís-Podem ha estat fulgurant, encara que no haja servit per retindre la representació que tenia al Congrés dels Diputats, una institució més de la que es queda fora EUPV. 
El PP, per la seua banda, es troba amb que Simat, junt amb Tavernes, és un dels pocs municipis valencians en els que no ha aconseguit ser la força més votada, i damunt li ha eixit un competidor inesperat, Ciutadans. I el PSOE té clara la lectura: segueix obtenint més admiració en comicis generals i autonòmics que en locals. 
Compromís, per la seua banda, es queda amb la incògnica de saber si este espectacular resultat ha estat un efecte esporàdic de la coalició amb Podem, o el podrà reproduir en unes eleccions locals.