dimecres, 10 de juny del 2015

ELIA SANELEUTERIO REEDITA UNS APUNTS DE JOSÉ RIPOLL DE 1915


L'almàssera del Monestir de la Valldigna acull este divendres 12 de juny una jornada cultural consistent en el lliurament dels diplomes als alumnes que han seguit el curs d'informàtica organitzat per l'Ajuntament, i la presentació d'una actualitzaciió de les notes que José Ripoll va escriure sobre Simat en 1915. 
En 1915 José Ripoll va acabar les seues primeres notes historiogràfiques, pròpies d’observador apassionat, fotògraf i investigador amateur, sobre Simat de la Valldigna, el seu poble natal. El lema motivador de la tasca que confessà haver seguit és que hom ama millor el que més coneix. Des de 1915 s’han publicat molts estudis de diversa natura centrats en el poble de Simat de la Valldigna o en la vall que l’alberga.  
"Simat de Valldigna", de José Ripoll Mansanet, a pesar de ser en certa manera una obra ingènua i autodidacta, de poca difusió i disseny artesanal, compta amb la virtut de ser la primera. És eixa la raó per la qual hui, cent anys després que l’autor redactara la primera versió dels seus apunts i notes, s'estima de justícia rendre-li reconeixement amb la publicació en edició facsímil, obra d'Elia Saneleuterio i Temporal, d’una de les còpies mecanoscrites d’aquella monografia de 1915, la qual l’autor, amb especial cura, va dedicar a la seua filla Paquita Ripoll.