dilluns, 11 de maig del 2015

LA MAJORIA ABSOLUTA DEL PP ESTÀ EN L'AIRE, SEGONS L'ENQUESTA D'ARC IRIS


El govern que es forme a Simat després de les eleccions del 24 de maig podria ser fruit de pactes davant la possibilitat de que el PP no revalide la majoria absoluta que va aconseguir en 2011.
L'actual partit al govern de Simat, el PP, obtindria entre 5 i 6 regidors, segons l'enquesta elaborada per Arc Iris amb mitjans propis. El PSPV aconseguirà entre 2 i 3 representants, els mateixos que Esquerra Unida, mentre Compromís es mourà a la forqueta 1-2, i ERPV en 0-1. Algunes de les combinacions més probables són 6-2-2-1-0, o bé 5-3-2-1-0, 5-2-3-1-0, 5-2-2-2-0, ó 5-2-2-1-1.
Amb un percentatge de suport electoral d'al voltant del 40%, el PP no té garantida la majoria absoluta, tot i que hi ha un fenomen que juga al seu favor: l'elevada participació que preveu l'enquesta, potser cinc punts per damunt de fa quatre anys, quan es va situar en el 78'9%. Això farà elevar la quantitat de vots per tal d'arribar al cinc per cent necessari per a entrar en el repartiment de regidors, alhora que encarirà les restes, és a dir, la xifra de vots necessària per a obtenir representació entre els minoritaris. 
En termes percentuals, el PSPV i EUPV es mouran al voltant del 20-22%, mentre Compromís tindrà el suport d'entre el 12 i el 14% dels electors. La resta es quedarà a la ratlla entre un 4% i un 6%, segons esta enquesta. Dels resultats del sondeig es desprén que el màxim de la forqueta 2-3 només la podrà gaudir un dels dos partits assenyalats, PSPV o EUPV, és a dir, difícilment es donarà el cas que ambdós tinguen tres regidors.
Amb açò, la incògnita rau en conèixer si el PP revalida la majoria absoluta. En cas contrari, s'obrin dos opcions, o bé un govern en majoria minoritària del PP obligat a consensuar totes les seues accions amb l'oposició, o un govern de coalició entre els partits oposats al PP, que probablement només siga factible en el cas de que ERPV es quede fora de la corporació. 
En total s'han realitzat 60 entrevistes durant el mes d'abril a persones no triades a l'atzar, sinó fugint de qualsevol identificació política prèvia, el que ha representat la major dificultat a l'hora de portar endavant este sondeig.
L'enquesta preveu una alta participació entre el 83 ó 84%, un percentatge que no es registra a Simat des de les eleccions generals de 1996.