diumenge, 30 de març del 2014

LA VALLDIGNA DÓNA PER SORPRESA UN QUART PREMI AL MÚSIC ANTONIO CHOVER SALOM





A l'historiador Eladi Mainar, el director teatral José Monleón i el pilotari Paco Luis Brines (Coeter II) guardonats amb els Premis Amic de la Valldigna 2014, s'hi ha afegit per sorpresa un quart guardonat, el músic valler Antonio Chover Salom, segons es va donar a conèixer este divendres durant l'acte de lliurament de premis celebrat a l'almàssera del monestir.
El premi a Antonio Chover el va recollir un nét seu. Chover Salom va nàixer a Tavernes en 1922. Als 13 anys va començar a estudiar música i segons va anar creixent va augmentar els seus coneixements musicals a la vegada que exercia una labor de col·laborador, entre altres publicacions, amb el diari Las Provincias en la dècada dels 40.
Es va traslladar a Cadis en 1951 on va exercir com a compositor, comandant i director de música militar. Part del seu mèrit resideix a haver-hi recuperat peces musicals pròpies del folklore, entre elles, la més destacada, la cançó típica de Tavernes denominada "La Barraca".
Entre les seues composicions destaquen "Fantasia Espanyola", "Minidanzas", "Suite Valenciana", "Preludis Còsmics", "Preludi Coral", "Salm", "Cadències del Sud", "Homenatge a Escòcia" o "Cadis" entre unes altres, també el recopilatori "Quadern amb cançons, danses i pregons de Tavernes de la Valldigna". Fa unes setmanes, Antonio Chover va ser nomenat fill predilecte de Tavernes per la seua labor en la recuperació del folklore musical de la Valldigna.
D'altra banda, Eladi Mainar, propietari de l'editorial la Xara, va rebre el guardó d'investigació per a realitzar un estudi sobre la vida del benifaironer Fra Miguel Oltra, el pare Oltra, una figura influent als centres de poder de la dictadura franquista. Aquest premi compta amb una dotació econòmica de 3.000 euros.
El Premi Valldigna, amb caràcter honorífic, ha estat atorgat José Monleón, fill de Tavernes, per la seua trajectòria com a director de teatre, escriptor i crític. Una filla del dramaturg va recollir el premi i va llegir unes paraules escrites pel guardonat.
El pilotari de Simat Paco Luis Brines, Coheter II, va rebre el distintiu per la seua trajectòria en el món de la pilota.
Abans dels premis es presentà el llibre 'Antonio Chover. Obra per a piano" de José Andrés Romero Mazarrota'. 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fan falta tants luxes de soparets de gala pa donar uns premis? mal exemple pel poble en la situació que estem.