dilluns, 15 d’abril del 2013

ESQUERRA UNIDA I ARC IRIS VAN SUMAR-SE ALS ACTES D'HOMENATGE A LA REPÚBLICA CELEBRATS A PATERNA

Diverses persones observen les fosses comunes a Paterna. FOTO: EUPV.
Diumenge, 14 d'abril, un grup de veïns i veïnes de la Valldigna, encapçalat per Marc Cabanilles, president d'Arc Iris; Víctor Mansanet, regidor d'EU de l'Ajuntament de Simat; Toni Ferrando, coordinador local d'EU de Benifairó, i Rafa Mogort, secretari d'organització d'EU Simat; van acudir a Paterna (l'Horta) per participar en els actes commemoratius del 82é aniversari de la proclamació de la II República, organitzats per la Plataforma 14 d'abril per la III República, l'Ateneu Republicà de Paterna i Esquerra Unida del País  Valencià (EUPV), entre d'altres organitzacions tant polítiques com de cíviques i culturals. Precisament a Paterna van ser afusellats, després de la Guerra Civil, nombrosos republicans, tant de Tavernes com de Benifairó i de Simat de la Valldigna, els noms dels quals figuren en les fosses comunes del cementeri.

Abans d'acudir a Paterna, el col·lectiu valldignenc visità el cementeri d'Alzira, on estan soterrats en una fossa comuna quatre republicans del Pla de Corrals, assassinats per les forces franquistes. En total, van ser 36 els simaters empresonats i afusellats pels feixistes, i tant la majoria dels familiars d'aquests com EU i Arc Iris reclamen que "els seus noms siguen rehabilitats i els seus cossos exhumats perquè puguen tornar als seus pobles de naixement i recuperar la dignitat que els va ser arravatada a tirs". La néta d'un simater assassinat injustament per un escamot franquista demanà  "justícia per al meu avi" i declarà que "mantindre viva la memòria de tots aquells i aquelles que van morir per la llibertat i la democràcia és el millor homenatge que els podem fer".

Els actes que van celebrar-se a Paterna finalitzaren amb la lectura d'un manifest en contra de la corrupció i dels retalls dels serveis públics que du a terme el govern del PP, i a favor de l'adveniment de la III República, "una república laica, autènticament democràtica, compromesa a garantir els serveis públics i respectuosa amb el medi ambient i el dret a decidir dels pobles i les nacions de l'Estat espanyol", indicà Víctor Mansanet. De fet, el regidor simater ha anunciat la presentació d'una moció a favor d'un referèndum per la república. "No pot ser que, després dels darrers esdeveniments protagonitzats per la família reial, alguns membres de la qual estan imputats en trames de corrupció, continuen ostentant la màxima representació de l'Estat".
Part del mur d'afusellament. FOTO: EUPV
Rafa Mogort considera injust que l'estructura de l'Estat espanyol conserve encara una figura de l'edat mitjana, com és el rei, que damunt "va ser triat a dit pel dictador". La corona espanyola ha assolit en els darrers mesos la màxima cota d'impopularitat a causa dels escàndols del monarca i els negocis de dubtosa legalitat d'alguns membres de la seua família. "Necessitem una regeneració total de la política, i això suposa indefectiblement la desaparició de la monarquia", asseguren tant Mogort com Ferrando i Mansanet.

Restes del mur d'afusellament


Víctor Mansanet i Toni Ferrando instaran al grup d'EU a les Corts Valencianes perquè se sol·licite la "creació d'un parc públic i d'un centre de la memòria històrica en la zona externa del cementeri de Paterna", concretament en un paratge pròxim totalment abandonat, convertit en un abocador i malauradament oblidat per la ciutadania. Eixe lloc encara conserva restes del mur en què van ser afusellats 2.238 republicans entre els anys 1939 i 1956, dels quals 219 eren de la Safor (36 simaters), de diverses adscripcions polítiques. L'estat actual de mur és lamentable i podria desaparéixer si no s'hi practica una intervenció urgent.

Durant la dictadura i després de la mort de Franco fins avui, no s'ha fet res per restaurar almenys part d'eixe mur i poder dotar-lo d'una funció didàctica i recordatòria, tan com s'ha fet per exemple a Alemanya amb els camps de concentració nazis. "Ací han fet tot el contrari les autoritats franquistes i de la "transició", junt amb l'església, és a dir, no demanar perdó, esborrar qualsevol símbol del brutal extermini exercit durant tants anys, silenciar els fets inhumans i 'oblidar', d'una manera insidiosa, les víctimes i la part més vergonyosa de la repressió", indiquen els dirigents d'EUPV. "Nosaltres i els nostres fills i filles hem d'impedir-ho", afirmen. 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Cal recordar i perdonar per a demostrar que s'és civilitzat, però la memòria és necessària per a rehabilitar, dignificar i tindre consciència que coses com eixes no deuen ni poden passar mai més. CARLES G.