diumenge, 3 de març del 2013

LA VALLDIGNA, LAICA O FEUDAL?


Article de Marc Cabanillles

Un any més, en el dia de la Valldigna, seguim amb la corresponent missa organitzada per les institucions civils.
En la Valldigna, vivim catòlics, protestants, testimonis de Jehová, musulmans, ortodoxos, agnòstics, ateus i se suposa que les autoritats civils, triades en eleccions lliures, són representants de tots. Quan es va a votar, es pregunta pel dni, però a ningú se li pregunta per la seua religió, ni hi ha urnes diferents per a cada confessió religiosa.
Perquè s'obstinen a organitzar celebracions religioses durant una festa totalment civil i laica, l'única finalitat de la qual és reivindicar La Valldigna a través de les seues gents, la seua cultura, la seua llengua, els seus costums, el seu medi ambient, la seua gastronomia......?
Aquestes autoritats (i ací no hi ha distinció ens els qui es diuen d'esquerres o dretes), se les donen de sentit comú, de ser persones cabals, responsables, i se suposa que per açò mateix la gent els vota.
Però què passa amb el tema del laïcisme de l'estat?
Espanya es defineix com un estat aconfessional, i per tant, els ajuntaments i les mancomunitats, com a part d'eixe estat aconfessional, haurien de ser independents de qualsevol organització o confessió religiosa, les seues autoritats polítiques no haurien d'adherir-se públicament a cap religió determinada, i haurien de vetlar perquè cap religió influïra sobre les decisions que eixes autoritats han de prendre a cada moment.
Açò és precisament el que significa estat aconfessional.
A la ciutadania, se'ns exigeix que complim la llei, que paguem puntualment els impostos, que complim amb les normes,.... I si no és així, ens veiem abocats a la presó, a un embargament, als desnonaments, a pagar multes ....
Perquè les autoritats de la Valldigna no compleixen el precepte d'aconfesionalidad de l'estat arreplegat en la constitució?. Perquè aqueix menyspreu cap als qui no ens considerem catòlics?.
  • Serà perquè segueixen ancorats en el que "ací mane jo i faig el que em dóna la gana"?
  • Serà per falta d'imaginació per a programar actes i necessiten de la missa per a omplir el programa?
  • Serà que 40 anys de dictadura franquista han gravat en el cervell de les nostres autoritats civils que l'església i estat són la mateixa cosa? (acordem-nos que Franco entrava en les esglésies sota el pal·li ).
  • Serà perquè no s'assabenten que és el que diu la constitució de la qual tant presumeixen o és que de certes coses no els interessa estar assabentats?

Segurament diran que la majoria dels habitants de la Valldigna són catòlics i volen que es faça la missa. Jo els conteste que açò no és raó suficient, perquè segur que també hi ha una majoria que considera que paguen molts impostos, i no per açò li'ls els van a rebaixar.
Atès que l'antic monestir de la Valldigna és un recinte civil, si algun dia els musulmans ho sol·liciten, van a deixar que facen les seues pregàries a la Meca quan arribe el ramadà?
Més d'un tindrà la temptació de dir-me que amb els problemes que tenim d'atur, corrupció, sanitat, educació, .... escriure aquest article és una ximpleria i una pèrdua de temps.
Doncs açò mateix dic jo. Amb els problemes que tenim, les nostres autoritats civils segueixen obstinades a fer ximpleries i perdre el temps, programant actes religiosos en nom de tots. I que conste que, a més d'incomplir la llei, ells cobren per fer eixes ximpleries i perdre eixe temps, cosa que jo no faig per escriure aquest article.
En els actuals moments de desenvolupament de la societat i després de diversos lustres de ser un estat aconfessional, cal exigir als representants de les institucions democràtiques el més elemental respecte als ciutadans i ciutadanes de totes les creences, però també a l'ordenament jurídic, que proclama que "cap confessió tindrà caràcter estatal”. La separació efectiva de l'Estat i l'Església ha de formar part també dels usos i costums i, per tant, de les tradicions religioses, que res tenen a veure amb les funcions institucionals dels poders públics.
Per a acabar, una vegada més i des d'aquesta humil tribuna, torne a demanar a les autoritats civils de la Valldigna:
1. Que respecten les creences de tots els ciutadans i ciutadanes, comprometent-se a garantir l'efectiva separació entre les seues actuacions com a alcaldes o regidors de tot tipus de manifestació religiosa.
2. Que es comprometen a separar explícitament les seues creences personals d'aquelles conductes que realitzen en qualitat de representants polítics.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Tant de mal fan fent una misa al Monestir? Pregunte.

Anònim ha dit...

El problema no es la misa.
El poblema com molt bé diu l'articul, és que ls institucions civils (que represnten a tots), no deurien anar organizant actes religiosos.
Pero no parlar, com també diu l'articul, de si algún dia musulmans o testigos de jeová volen fer els seus actes en el convent.

Anònim ha dit...

El Sr. Cabanilles omet, volent o sense voler, que el que permet l'organització d'aquests actes religiosos al cenobi és la LLEI VALLDIGNA, aprovada per unanimitat, també pels diputats a Corts d'EUPV allí presents. L'hemeroteca no perdona els comcubinatges parlamentaris.

Anònim ha dit...

http://www.llibertat.cat/2008/06/aprovada-la-llei-de-la-valldigna-al-ple-de-les-corts-valencianes-4253/Imprimir

Anònim ha dit...

El Sr. del Bloc està molt interessat amb els actes religiosos.

Anònim ha dit...

Pareix que la gent no enten lo que es llig.
La llei permetrà actes religiosos a l'antic monestir, però si estem en un estat aconfesional, eixos actes no deuen ni promoure'ls, ni orgaanizarlos les autoritats.
Ni ajuntament ni mancomuitats tenen el permís de la constitució per a fer eixes coses.
El sr. de la llei Valldigna, pareix que volent o sense voler, omet això.