dissabte, 1 de desembre del 2012

JOSEP LOZANO TANCA A SIMAT LA TERCERA EDICIÓ DEL FESTA ESTELLÉS





Amb un emotiu recital de poemes i música va finalitzar divendres a la nit, en el Monestir de la Valldigna, l'últim acte de la III Edició del Festa Estellés, una iniciativa dels escriptors i escriptores valencians que ha coordinat el novel·lista i impulsor d'aquesta acvitat, Josep Lozano i Lerma. Precisament l'autor de Crim de Germania compartí la vetlada amb els escriptors locals, Lourdes Boïgues i Víctor Mansanet, als quals es va sumar un elenc de xiquets i xiquetes, adolescents i personatges locals, que van delitar el nombrós públic assistent, al voltant de 150 persones, amb un recital de poesies de l'univers estellesià.
"Hem volgut apropar Estellés al poble, estendre la seua obra i recuperar la seua memòria", va dir Josep Lozano, que ressaltà "l'elegància i la inspiració dels rapsodes simaters", que van saber resumir en deu poemes "la trajectòria vital i lírica d'Estellés".
Per la seua part, Víctor Mansanet, organitzador de l'acte, agraí la presència de Lozano, a qui considera "un dels més il·lustres estellesians, a més d'un grandíssim narrador". Mansanet invità els assistents a participar de la festa, "i la millor manera de fer-ho és llegint l'Estellés i recuperan la seua memòria com a intel·lectual i com a renovador de la lírica actual". Xiquets de Primària, d'ESO i de Batxillerat van cantar els més famosos fersos del poeta de Burjassot, entre els quals hi havia fragments de Coral romput, Llibre d'exilisLlibre de meravelles, i el famós Propietas de la pena, que comença amb "Assumiràs la veu del poble i serà per sempre poble", tota una crítica a "despertar la consciència cultural, lingüística i nacional del poble valencià", segons digué Víctor Mansanet.
Ovidi Montllor va estar present en l'acte per mitjà d'una gravació del poema Els amants, de Vicent Andrés Estellés,  a qui l'artista alcoià  posà la seua veu i de qui Mansanet va dir que era "un exemple d'ingritat i de valor que cal reivindicar". Tres músics juvenils, al capdavant del qual estava Raquel Martí Mendoza, van interpretar diversos melodies de Jules Massenet, Txaikovski, Beethoven, Saint-Saëns i concluyeron con el célebre Cant dels Ocells, de Pau Casals. L'acte va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Simat i de la Fundació Jaume II el Just.