dimarts, 27 de novembre del 2012

SIMAT TANCA EN EL MONESTIR LA TERCERA EDICIÓ DEL FESTA ESTELLÉS


Amb una vetlada poètica i musical es tancarà el pròxim divendres, 30 de novembre, la tercera edició del Festa Estellés, una iniciativa promoguda per l’escriptor Josep Lozano i Lerma i secundada per diversos autors i autores, associacions culturals, organitzacions cíviques i institucions a favor de la memòria i l’obra de Vicent Andrés Estellés, considerat com el màxim exponent de la poesia valenciana del segle XX. L’acte se celebrarà en el Monestir de la Valldigna, a Simat, a partir de les 7.30 de la vesprada.
 El Festa Estellés d’enguany ha recorregut durant els darrers mesos  nombrosos pobles i ciutats de les comarques valencianes i Catalunya, i clourà a Simat, on recitaran poemes del cèlebre poeta de Burjassot els escriptors Lourdes Boïgues, Josep Lozano i Víctor Mansanet, que ha organitzat l’acte. Aquest darrer ha declarat que “aquesta activitat pretén no només homenatjar potser el poeta més important de les lletres valencianes del segle XX, sinó també apropar la seua obra a la gent més gran i a la més menuda”.
Segons Mansanet, el tancament de la tercera edició del Festa Estellés es fa a Simat per tres raons. En primer lloc, pel local on es realitza l’acte, el Monestir de Simat, un dels edificis historicoartístics més emblemàtics de la Comunitat Valenciana. En segon lloc, per la participació de xiquets i xiquetes d’edats entre 8 i 14 anys, que llegiran poemes de Vicent Andrés Estellés i interpretaran peces amb violins. I en tercer lloc, per la participació literària de tres autors que han conreat diversos gèneres, com són els escriptors locals Lourdes Boïgues i Víctor Mansanet, i el prestigiós novel.lista Josep Lozano, autor de Crim de Germania i El mut de la campana, entre d’altres obres; els quals seran acompanyats d’un grup de xiquets i xiquetes del Col.legi Públic Valldigna, de Simat.

Divulgar la poesia

“La participació de la gent menuda és crucial en aquest tipus d’actes perquè no només ajuda a divulgar l’obra del poeta, sinó que estimula la lectura envers els nostres literats”, declara Víctor Mansanet. L’autor simater ha implicat en aquest Festa Estellés l’exprofessora Rosa Ferrando, pionera del valencià a la comarca i cofundadora del Col.lectiu de Mestres de la Safor, i Josep Lozano, promotor dels Festa Estellés, qui actuarà com a rapsoda i tancarà l’acte de l’actual edició.

El Festa Estellés de Simat compta amb la col.laboració de l’Ajuntament de Simat de la Valldigna i la Fundació Jaume II el Just de la Generalitat Valenciana.