dissabte, 10 de novembre del 2012

EXPOSICIÓ A L'ANTIC MONESTIR


El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Fundació Jaume II el Just presenten l’exposició ‘Cristino de Vera. A zaga de tu huella’ en l’antic monestir de la Valldigna fins al pròxim 13 de gener, informa la Conselleria de Cultura en un comunicat.L’exposició ha sigut inaugurada aquest dijous pel director-gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Felipe Garín, i per l’administradora de la Fundació Jaume II el Just, Anabel Trujillo.
El refectori del Monestir és el lloc escollit per a l’última exposició de l’artista canari. Cristino de Vera, Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts i Premi Nacional de Belles arts en 1998, compleix enguany 80 anys, motiu pel qual ambdues institucions valencianes s’han unit en un homenatge que resumeix la faceta més íntima i espiritual de l’artista.L’exposició, que ja va poder veure’s en el Centre del Carmen, antic Convent carmelita s’exhibeix ara en el Monestir de la Valldigna tancant l’itinerari especialment pensat per a l’artista que pretenia recuperar l’experiència d’exposar en llocs poc convencionals com ja ho va fer en el Convent de Sant Francisco en Garachico o en el Monestir de Sitges.La mostra és una selecció d’obres de la seua última creació, la major part d’elles inèdites, pertanyents a col·leccions particulars.Amb aquesta exposició la Fundació Jaume II el Just contribueix a la dinamització de l’espai del Monestir de la Valldigna dotant d’activitats específiques i de qualitat al lloc reconegut en l’Estatut d’ *Autonomia com a punt de trobada de tots els valencians, i com a centre d’investigació i estudi per a la recuperació la història de la Comunitat.En aquest sentit la fundació en la seua labor de recuperació i restauració del monument es troba finalitzant les obres de Visitabilidad del Palau de l’Abat en la seua fase I, amb el propòsit de retornar l’esplendor original a aquest magnífic monestir fundat per Jaume II el Just fa més de 700 anys.
L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, en el seu article 57, estableix que l’antic monestir de la Valldigna “és temple espiritual, històric i cultural de l’antic Regne de València, i és, igualment, símbol de la grandesa del Poble Valencià reconegut com a Nacionalitat Històrica.
La Generalitat recuperarà, restaurarà i conservarà el monestir, i protegirà el seu entorn paisatgístic. Una Llei dels Corts determinarà la destinació i utilització de l’antic monestir de la Valldigna com a punt de trobada de tots els valencians, i com a centre d’investigació i estudi per a recuperar la història de la Comunitat Valenciana”.
“A zaga de tu huella” està inspirada en el poema de Sant Joan de la Creu sobre la cerca de la llum, la trobada amb Déu. Cristino de Vera ha estat sempre preocupat per la mort i el sentiment de culpa. En la seua obra tracta de trobar la bellesa com a fórmula de salvació. Considera a l’artista un pelegrí en cerca de la llum.
Iniciat en la línia de l’expressionisme, la seua paleta va evolucionar influenciat pel cubisme i l’abstracció fins a la pinzellada xicoteta i curta dels seus dibuixos de la dècada dels 90. Qualificat en nombroses ocasions com un pintor místic, l’artista ha reconegut els seus processos creatius, de meditació propera a la mística cristiana i oriental. La temàtica de la seua obra se centra en la significació de la vida i de la mort.