divendres, 16 de novembre del 2012

ELECCIONS A CATALUNYA




Article de Marc Cabanilles


  Estic a Barcelona des de fa unes setmanes, i eixa proximitat em permet traure la conclusió que PP i CiU simulen un divorci, però porten mesos "ficant-se al llit" junts a l'hora de fer retalls.
Un divorci sorprenent si es té en compte que en realitat, tant la dreta a Espanya (PP), com la dreta a Catalunya (CIU), han anat acompanyant-se des que tots dos,  governen a força de retallades, uns a Espanya, altres a Catalunya.
  A Catalunya, el PP ha votat amb Convergència i Unió, 15 de les 18 lleis importants que han portat els nacionalistes al Parlament. Lleis molt dures per a la vida diària de la ciutadania catalana, com l'establiment de l‘euro per recepta; l'increment de les taxes universitàries ; la reducció de la Renda Mínima d'Inserció; el tancament d'ambulatoris i serveis d'urgència; la retallada d'una paga extra als funcionaris; la privatització d'empreses públiques com a Aigües Ter-Llobregat, i la venda de béns públics… I, per descomptat, els pressupostos, on ja anteriorment es va suprimir l'impost de successions.
Açò sí, la dreta nacionalista que representa CiU, li ha tornat el favor a la dreta del PP, amb la mateixa moneda: col·laboració màxima en el Congrés dels Diputats. En concret, CiU ha recolzat al PP en 156 votacions, entre elles la de la reforma laboral, la pujada de l'IRPF i l'IVA.
  El govern de CiU pretén distraure l'atenció culpant a Madrid de les retallades, com si no hi haguera una sintonia total entre  PP i CiU quant a la política de fer pagar la crisi a la classe treballadora i a la gran majoria de la població. No és casualitat que el tema de la independència sorgisca al mateix temps que les retallades apreten, quan l'atur puja, i quan la corrupció continua. CIU ha sabut captar el fet que davant la desesperació per la situació, la gent intenta agarrar-se a qualsevol tauló per a salvar-se, i en aquest cas el tauló de salvació, molts creuen que és la independència.
  La gent ja no sap cap on anar, i s'aferren a qualsevol cosa que represente una novetat: En aquest cas la novetat, és la promesa d'un gran benestar que vindrà amb la independència.
No han après al llarg dels temps que la dreta sempre serà dreta i que amb independència o sense ella, mai tindran prou. Sempre volen més i més, i per això han de seguir ofegant a la majoria.

I que passa amb les esquerres?
Les esquerres es debaten entre un sí però no, un vull i no puc. 
  EL PSC, després d'anys de silenci i oblit, basa ara la seua campanya en un federalisme difús, que a més la gent no entén perquè mai s’ha explicat ni s’ha parlat de què és i com s'estructuraria. Tot en un intent de distanciar-se de la independència, però que no semble que estan en contra.
  ERC no vol molestar a un potencial aliat i ha decidit aparcar qualsevol crítica explícita a CiU per les retallades socials que ha aplicat durant aquests dos últims anys. D'aquesta forma, ERC no vol enfadar a CIU davant un eventual acord postelectoral que servisca per a convocar un referèndum sobre l'autodeterminació.
  ICV recolza el referèndum d'independència proposat per CIU, però no recolza les seues polítiques de retallades, i viuen amb un gran dubte: Si l'assumpte ix malament, els esguitarà com a CIU, però si ix bé, totes les mels del triomf se les emportarà CIU. 

I mentre, doncs ja se sap: A riu regirat, guany d'Artur Mas.

7 comentaris:

el setial ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Sempre hi ha una excusa per a amagar la realitat i enganyar als treballadors: Quan no es la crisi, és la indenpendència o és el deute.
A pagar sempre poca ropa.

Anònim ha dit...

Per a tindre autèntica independència, primer s'ha de poder viure en condicions, cosa que cada vegada està més dificil.

Anònim ha dit...

Titulars diaris

http://www.esquerra.cat/actualitat

Dissabte, 27 d'octubre de 2012
Junqueras: 'Les reformes laborals aprovades per CiU i PP han estat un fracàs i contraproduents per al nostre país'

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha afirmat avui que 'les reformes laborals aprovades per CiU i PP han estat un fracàs i contraproduents per al nostre país, com ho demostren els 100.000 nous aturats registrats l'últim any i la destrucció de gairebé 200.000 llocs de treball'. Junqueras ha fet aquestes declaracions en el marc d'una jornada on representants dels sindicats CCOO, UGT, Intersindical-CSC i CGT han debatut sobre les relacions laborals en la futura República Catalana.

El president d'ERC ha recordat que 'la pressió fiscal sobre les rendes del treball i el consum són massa elevades' i ha presentat una sèrie de propostes per establir una fiscalitat justa : 'impost sobre dipòsits bancaris, impost sobre transaccions financeres, impost sobre grans patrimonis i recuperació dels trams més elevats de l'impost de successions'. Segons Junqueras, aquests recursos fiscals s'haurien de destinar a 'infraestructures claus per a la nostra competitivitat, innovació i recerca, ensenyament i polítiques actives per activar la contractació'.

Anònim ha dit...

Dimarts, 13 de novembre de 2012
Junqueras: 'CiU cobra als pensionistes amb l'euro per recepta el que ha perdonat amb l'impost de successions'

El candidat d'ERC-Catalunya Sí, Oriol Junqueras, s'ha reunit avui amb el director mèdic i el comitè d'empresa de l'Hospital Clínic de Barcelona, per debatre sobre la situació actual de l'àmbit sanitari i els atacs que pateix la sanitat en el context de crisi econòmica. Junqueras ha destacat que 'el govern de CiU cobra als pensionistes a través de l'euro per recepta allò que ha perdonat en els trams més alts de la renda, eliminant l'impost de successions'. El candidat d'ERC-Catalunya Sí assegura que 'el 80% de l'euro per recepta el paguen els jubilats del nostre país, i ens sembla profundament injust'.

Per a ERC-Catalunya Sí hi ha 'una excés de pressió fiscal sobre la renda i el consum' i és partidària de 'rebaixar l'IRPF i l'IVA així com eliminar l'euro per recepta perquè hi ha alternatives millors, com per exemple establir un impost a la banca'. Junqueras s'ha mostrat preocupat per les noticies sobre la possible privatització de la gestió del clínic i ha anunciat que 'en el proper mandat ERC presentarà una proposta de resolució per tal que hi hagi debat parlamentari en comissió sobre aquest tema'.

Preguntat sobre el suport i les activitats d'ERC-Catalunya Sí durant la vaga de demà 14N, el president d'ERC ha mostrat l'absolut suport a la convocatòria de vaga dels sindicats dient que 'hi ha molts motius per a mostrar la nostra indignació davant d'una política econòmica i una realitat social que és injusta pel nostre país' i ha recordat que ERC, com deia Francesc Layret, tenim molt clar que 'els treballadors no fan vaga perquè no vulguin treballar, sinó que fan vaga perquè volen treballar millor'.

Anònim ha dit...

Home, algo de lo que diu l'article de Marc si que n'hi ha.

EL PAIS
En esta parte del debate el líder de ERC, Oriol Junqueras, logró hacerse un hueco. Se mostró siempre blando con Mas y crítico con PSC y PP

LA VANGUARDIA
Junqueras marcó su posición inequívocamente independentista, pero adoptando un tono moderado, consciente de que una franja de electores todavía duda entre votar a ERC o asegurar la mayoría absoluta de Mas.

EL MUNDO
El candidato de CiU, Artur Mas, ha revelado hoy que su partido, ICV y ERC, acordaron "internamente" darse como límite el verano de 2013 para negociar esta iniciativa con el Gobierno.

Anònim ha dit...

mare meua quin rollo hi ha per asi,si el tio marc ja ha fet un article rollos,els que aveu contestat l'eu deiaxat arrere,