divendres, 12 d’octubre del 2012

JOSEP CISCAR VA PRESENTAR A SIMAT EL SEU LLIBRE SOBRE LA PRIMERA RÉPÚBLICA

L'historiador valler Josep Ciscar Vercher, professor de l'IES Valldigna, va presentar ahir a la vesprada en la Casa de la Cultura de Simat, davant mig centenar de persones, el seu llibre La Primera República a Tavernes de la Valldigna (La Xara Edicions), un estudi rigorós i amé sobre els fets que van ocórrer en eixa població, i els personatges més destacats d'aquella època. El llibre suposa un nou camí que explora el seu autor i té com a objectiu "l’anàlisi d’un període històric des del punt de vista de l’historiador sense cap pretensió, a priori, de reflexió didàctica sobre com ensenyar i aprendre història", indica.
    Tant l’estil narratiu com la mateixa manera d’abordar l’estudi del període estan imbuïts, sens dubte, de les experiències que sobre la didàctica Ciscar ha acumulat al llarg de la seua vida professional. "El text", va dir el professor Ciscar, "tracta d'esbrinar com es va viure, des d'un poble menut, la primera experiència republicana de l'Estat espanyol".
 
 Conferenciants i una part del públic assistent.

    A través de les seues pàgines, l'autor no només tracta els aspectes polítics i institucionals d'un municipi que aleshores no arribava als 9.000 habitants, sinó que també analitza les inquietuds populars dels veïns i en recorda els principals protagonistes, com ara l'alcalde, Gabriel Hernández, Santiago Rebuelta, venedor de seda i capità dels Voluntaris de la Llibertat, o els revolucionaris Don Simón o el Pintor. També fa un esment especial a una de les institucions més emblemàtiques de Tavernes, com era l'Hospital.
    El professor Ciscar va ser presentat per Víctor Mansanet, qui destacà la labor de l'historiador valler com a innovador en el terreny educatiu i com a historiador, i afegí que "l'educació actual ha de promocionar la universalitat democràtica i participativa". El regidor Víctor Mansanet es va dirigir als alumnes, pares, mares i professors que hi havia en la sala per a dir-los que "l'alumnat del segle XXI ha de conéixer els drets humans i la seua realitat, tal com van ensenyar-nos els republicans, així com els valors ètics i morals, per a fer del nostre planeta, en general, i del nonstre poble, en particular, un lloc habitable, pacífic, just, solidari, lliure, igualitari i sostenible".
    Tant Mansanet com Ciscar van coincidir en la tesi que la història i les ciències socials, a més d'aportar sabers, aporten "maneres de pensament que ajuden les persones a construir pautes d'identitat, situar-se en la realitat de l'espai i del temps i establir eixos i xarxes de relació social per a impulsar la comunicació humana i la consciència crítica, així com elements per a valorar el nostre patrimoni, disfrutar i compartir valors culturals i estètics (idioma, art) i viure la interculturalitat d'una manera positiva".
 
Josep Ciscar, estudiós reconegut
 
   Malgrat que la seua especialització va ser en Geografia, l'activitat del professor Ciscar s’ha adreçat en bona part a l’elaboració de material didàctic tant d’història com de geografia. És autor del llibre publicat per La Xara, El Castell de la Reina Mora i la Valldigna del segles XV al XVI. Ha rebut diversos reconeixements, entre els quals cal destacar el Premi 2002 de la Comunitat Valenciana a la Innovació Educativa pel treball Viatge en el temps al poblat ibèric de la Bastida de les Alcuses, i en el camp de la geografia, el medi ambient i el seu aprofitament didàctic, els XX  Premios Francisco Giner de los Ríos a la Mejora de la Calidad Educativa per a 2003, a més del Premi de l’Àrea d’Humanitats i Ciències Socials pel treball Itinerari geogràfic-medioambiental i dos breus apunts històrics.
    Ha impartit un màster a la Universitat de València i actualment comparteix la seua activitat docent amb la participació en el grup Gea-Clio, l’objectiu primordial del qual és la reflexió i la innovació educativa. Com a component d’aquest grup ha estat ponent en nombrosos cursos i jornades. També participa en el projecte editorial que el mateix grup du a terme. En el marc d’aquesta reflexió sobre l'educació s’inscriuen bona part dels articles publicats en diverses publicacions, com ara els de la revista Iber de Didàctica de les Ciències Socials, Geografia i Història. Els temes que sol tractar giren al voltant de les competències de l'alumnat i del professorat, el patrimoni i la seua utilització en l'aula i, especialment, l'aprofitament del medi ambient com a recurs educatiu.

1 comentari:

Anònim ha dit...

bpho [url=http://okbeatsbydrecheap.com]Beats By Dre[/url] icfg http://okbeatsbydrecheap.com jfue ohio [url=http://beatsbydresalesok.com]Cheap Beats By Dre[/url] whrx http://beatsbydresalesok.com oqth ofkl [url=http://okbeatsbydreus.com]Cheap Beats By Dre[/url] vjgg http://okbeatsbydreus.com qdag shfe [url=http://salebeatsbydreoutlet.com]Beats By Dre Outlet[/url] tffh http://salebeatsbydreoutlet.com qauy