dissabte, 28 de juliol del 2012

L'ORTOGRAFIA

Article de Marc Cabanilles

Vaja per davant que no he llegit el programa de festes, ja que per raons laborals em trobe en l'estranger, però alguns comentaris dels lectors fan referència a l'ortografia d'aquest programa, i açò m'anima a expressar la meua opinió.
Sens dubte, una correcta ortografia és una bona carta de presentació per a causar bona impressió davant els possibles lectors. I un programa de festes, encara que majoritàriament es llegeix en el propi poble, constitueix un vehicle de comunicació i presentació del poble davant altres pobles i davant els propis veïns i veïnes.

Ni cal dir que quan es tracta de la presentació de programes, treballs o projectes, una bona ortografia obri portes a possibles col·laboracions. Avui en dia, tots exigim qualitat (qualitat de vida, qualitat en les obres, qualitat en els aparells, qualitat en l'ensenyament…..), i en treballs escrits, l'ortografia és el primer indicador de la qualitat del treball. No es tracta de ser un talibà en assumptes ortogràfics, que al cap i a la fi no són més que normes artificials, però sobre les quals cal posar-se d'acord tots, per a poder-nos entendre.
Podem suprimir l'ortografia (hacs, accents, puntuacions, etc.) com ja va proposar el premi Nobel de literatura Garcia Márquez, però aquesta supressió hauria de ser fruit d'un consens i no conseqüència d'una decisió unilateral (d'un país o d'una persona).
Si les regles ortogràfiques no estigueren a l'abast de tots, i pogueren disposar d'elles únicament els grans savis o les figures més prominents de la societat, estaria justificada la no aplicació d'aquestes regles, però avui dia, l'ortografia està a l'abast de tots i és fàcil i assequible, trobar gran varietat de recursos per a cuidar i millorar l'aspecte ortogràfic del que escrivim.
I el millor exemple ho podem trobar en el nostre propi poble, Simat, on fa unes setmanes un bon grup de persones va finalitzar un curs de valencià, que a alguns i algunes els ha permès obtenir la qualificació oficial, i de segur a tots i totes, els ha permès augmentar el coneixement de la nostra llengua.El problema no és que es puguen cometre errors d'ortografia. Tots podem cometre errors. El vertader problema està en l'actitud que tenim davant aquests errors, que pot ser una actitud d'aprendre i corregir, o una actitud d'indiferència o "meninfotisme", que d'açò els valencians sabem molt.


Ortografia i festa no estan barallades.
Així que bones festes !!


9 comentaris:

Anònim ha dit...

Lo del curset de valencià va ser una bona iniciativa (crec que de les ames de casa),i encara té més mèrit, que conforme està el panorama, hi haja gent que encara tinga ganes de dedicar-li temps a estes coses.

Anònim ha dit...

"Ni hi ha que dir..." és incorrecte. Cal dir.

Marc ha dit...

Gràcies per la correció.

Anònim ha dit...

És una vergonya que el programa no estiga corregit per ningú. L'exemple que es dona fent cursets de valencià es perd en desastres com aquest. Ja podria apuntar-se al curset algú del govern...

Anònim ha dit...

Algú ha llegit la "Exaltació a la Reina" del llibre de festes?? INCREIBLE!

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

Arc iris ara ja no escriu articles inciendaris com feia amb l'anterior govern municipal. Amb les coses mal que està fent el PP i no són per criticar res. Està clar que votar a estos és votar PP, mai de la vida faren res per llevar als PPros del poder. Està clar que són rePPros(Pobres Pero Peperos).

Anònim ha dit...

Si,si, tot el que tu vullgues, pero qui ens ha portat la majoria absoluta del PP, ha sigut el nefaste tripartit.
Encara el criticaren poc !!

Anònim ha dit...

Pero el que mana es el pp, i el de simat no es light es fatxa i beato, passa't per eldiaridesimat, si vols seguim criticant a qui no mana i ells a engordar...

Anònim ha dit...

I que vols, que mos trenquem els cuernos per a tirar als fatxes del pp, i tornem a posar un tripartit desastros, per a que despues torne el pp,..........
I aixina la roda sempre igual.
Jo ja m'ha cansat que en prenguen el pel uns i altres.