dimarts, 6 de desembre del 2011

ELS CREDITORS DE "ÉXITO" ES REUNEIXEN DIJOUS A TAVERNES

Si no en teniem prou amb el cessament simultani de l'activitat de les dos cooperatives de Simat, que ha deixat atrapats a centenars de socis, sobretot de Simat i Benifairó, només faltava que el comerç privat deixe per pagar importantíssimes quantitats als llauradors de la Valldigna. És el que els ha passat als productors que la passada temporada van vendre la seua collita al comerç Éxito, de Nules (antic García Ballester). Desenes de llauradors de Simat, Benifairó i Tavernes s'han vist afectats pels impagaments de l'empresa nulera, i després d'infructuosos intents i de diversos viatges al municipi de la Plana Baixa, han convocat una assemblea dijous a la casa de la cultura de Tavernes per estudiar les mesures legals a prendre.
El que més està indignant als afectats, al marge dels impagaments, és que el comerç manté la seua activitat i segueix comprant taronja per la zona de la Safor.
És la puntilla a l'agricultura valldignenca. Experts del camp consultats per Arc Iris asseguren que l'abandó de camps augmentarà de forma progressiva en el pròxim any, de forma que d'ací a no res ens podem trobar amb uns termes totalment erms. Les perspectives no acompanyen, els preus cauen en picat tot i millorar l'exportació, els abusos dels comerços i intermediaris són cada dia majors, i si afegim els impagaments, el cóctel està enllestit.
Les mateixes fonts apunten entre una de les causes de l'enfonsament de la citricultura el conreu extensiu que s'ha implantat a zones en les que la taronja no era tradicional, com ara Múrcia, Andalusia i Marroc. I són els propis valencians els qui han anat a obrir aquelles explotacions, i els qui ara demanen "agua para todos" o no n'hi ha, i els qui ara demanen PAIs a les terres que han deixat perdre al País Valencià. Hem abandonat terres fèrtils per anar a fer taronges a secarrals, i són justament productors valencians els qui han propiciat eixa situació.