divendres, 21 de gener del 2011

FESTA SANT ANTONI 2011

PROGRAMA DE 22 DE GENER (dissabte)
10:30 h. Repartiment per tot el poble, amb la banda de música
20:30 h. Correfocs a càrrec de la Gorgera de dimonis Fem Fredat, que encendrà la falla xicoteta en el carrer Sant Antoni. Després es botarà foc a la falla gran en la plaça de la Constitució. A continuació en la carpa, vi i bunyols.
00:00 h. Gran revetla en la carpa a càrrec de l'orquestra THE PLANS BAND
23 DE GENER (diumenge)
10:30 h. Exhibició de tir i arrossegament en el parc situat a l'inici de l'avinguda de la Valldigna
13:00 h. Es realitzarà el reconeiximent dels animals que ens acompanyen en la nostra vida.
16:00 h. Xocolatada i joc per a tots els xicotets i xicotetes en la carpa.
19:00 h. Processó catòlica i castell de focs artificials a l'acabar.

RESSENYA
La perpetuació i vigència de la festa de Sant Antoni Abad i la seua gran implantació, sobretot s'expliquen per la situació en el calendari de la data de la seua festivitat, el dia 17 de gener.
La festivitat de Sant Antoni té una vocació carnavalesca, amb una sèrie de senyals i pràctiques que fan de pont entre les jornades precedents (nadal), i les que seguiran ( Carnestoltes).
D'altra banda, la festa de Sant Antoni es troba en el moment més crític del període hivernal, el temps en què la natura es paralitza, la setmana, en estes latituds, és de les més fredes de l'any.
En les cultures arcaiques era el moment propici per als rituals de fecunditat, junt amb els de lustració o purificació de persones, animals i camps, aprofitant el moment d'entrada de l'any.
En este sentit cal destacar els rituals del foc, obligadament present per a combatre el fred i la foscor en esta època de l'any.
Es mescla el solemne amb el banal, el sagrat amb el profà, la imitació de l'antic amb la immediatesa.
Baix la capa de Sant Antoni, d'esta manera, s'ha reunit una sèrie de tradicions precristianes que d'alguna manera configuren la seua festa.
Segon la llegenda, va viure prop de 105 anys i se'l venera com sant patró dels amputats, protector dels animals, els teixidors de cistelles, els fabricants de raspalls, els carnissers, els enterradors, els ermitans, els monjos, els porquerols i els afectats d'èczema, epilèpsia, ergotisme, erisipela, i malalties de la pell en general.