dimarts, 14 de setembre del 2010

TERCERA EDICIÓ DE LA RUTA DELS MONESTIRS

Després de l'èxit de les anteriors celebracions de la Ruta del 2008-09 i 2009-10, s'ha organitzat la tercera edició a peu de la Ruta dels *Monestirs-El Pas del Pobre, a partir de diumenge que ve 19 de setembre, en cinc etapes.L'objectiu d'aquestes etapes és que la gent que puga estar interessada a conèixer la Ruta i gaudir dels atractius paratges i dels béns culturals puga participar al llarg d'aquestes cinc visites dominicals.La Ruta tindrà lloc els tercers diumenges dels mesos de setembre, octubre i novembre, el segon diumenge de desembre en 2010, i el tercer diumenge de gener de 2011: el 19 de setembre, el 17 d'octubre, el 21 de novembre, el 12 de desembre i el 16 de gener. Al desembre s'avançarà al segon diumenge. Aquesta Ruta, d'orígens medievals, es vertebra a través de rellevants monestirs de l'ordre jerònima, agustina, dominica, i cistercenc, en tres comarques: la Safor, la Vall d'Albaida i la Ribera Alta. travessa els municipis de: Gandía, Almoines, Beniarjó, Palma de Gandia, Alfauir, Ròtova, Almisserà, Llutxent, Pinet, Barx, Benifairó, Simat, La Barraca d'Aigües Vives, Carcaixent i Alzira.Amb la Ruta s'han recuperat i obert sendes abandonades o perdudes, i s'han reutilitzat vies de ferrocarril abandonades, antigues vies pecuàries i pistes forestals. A més, s'ha realitzat un estudi seriós i profund de com aconseguir unir de nou, després de més d'un segle d'abandó, aquests centres d'espiritualitat i de cultura valenciana.La Ruta dels Monestirs-El Pas del Pobre, recupera una tradició del passat. Els amants de l'excursionisme podran emular als pelegrins que transitaven una sendera. A través del temps, malgrat l'exclaustració i desaparició dels monjos que habitaven aquesta vall i els monestirs veïns, ha mantingut el seu peculiar nom de "El Pas del Pobre". Aquest pas estava caminat per persones a les quals els escassos recursos o la penitència imposada els obligava travessar les muntanyes barrancs o tàlvegs, per escurçar el camí i no donar voltes inecesarias.El Pas del Pobre, que dóna nom a aquesta Ruta, permetrà que aquesta tradició perdure i segueixa transitant-se en el futur, per motius diferents, però no menys dignes. En conclusió, va a contribuir al fet que la família d'excursionistes d'aquestes comarques i dels visitants, puga valorar encara més aquestes terres, aquestes muntanyes, aquests paratges, i descobrir l'encant d'uns enclavaments històrics, envoltats de naturalesa.
1a ETAPA A peu GANDÍA-SANT JERONI DE COTALBA A ALFAUIR:DIUMENGE 19 DE SETEMBRE:
A les 10 hores, en l'Oficina Tourist Info de Gandía (front l'estació), concentració d'excursionistes per recollir la credencial de la Ruta dels Monestirs que els acreditarà el seu pas pels diferents municipis i monestirs. Eixida general des de l'estació de ferrocarril de Gandía. Cap a les 11 hores, estarà prevista l'arribada a Almoines per esmorzar. L'Alcalde d'aquesta localitat, Vicent Riba, donarà la benvinguda als senderistes. L'hora prevista d'arribada al monestir de Cotalba serà cap a les 14:30 hores. El preu de l'entrada en el monestir 3€ per persona. Com els antics pelegrins, es farà un menjar campestre i posteriorment és realitzarà la visita al cenobi, propietat de la família Trénor.

1 comentari:

simpatitzant d'Arc Iris ha dit...

vaig assistir junt a dos persones més del poble a la ruta dels Monestirs, i va ser molt interessant. No coneixia el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, i es una pasada. lamente la poca participació de la gent del poble i done les gràcies al blog d'arc iris perque sino no ens haguerem enterat!