dijous, 15 de juliol del 2010

HOMENATGE A MIGUEL HERNÁNDEZ A L'ANTIC MONESTIR


El cicle Juliol al monestir, que organitza la Generalitat a través de l'Institut Valencià de la Música (IVM) i la Fundació Jaume II el Just, amb la col·laboració de la Mancomunitat de la Valldigna, oferix enguany un concert del pianista Bartomeu Jaume i un altre de la Jove Orquestra (JOGV), ambdós dedicats al poeta Miguel Hernández amb motiu del centenari del seu naixement.
El concert de Bartomeu Jaume, titulat Música valenciana del temps del poeta Miguel Hernández (1910-1940) se celebrarà el divendres dia 16 de juliol, i reunix una equilibrada selecció de compositors de la primera mitat del segle XX que van buscar una via estètica no adscrita al llenguatge musical de les avantguardes.
L'intèrpret ha triat per a esta ocasió obres d'un pianisme refinat amb influències impressionistes i del nacionalisme de Manuel de Falla, Vicent Asencio, Eduardo López-Chávarri Marco, Matilde Salvador, José Moreno Gans, Manuel Palau, Òscar Esplà, José Báguena Soler i Joaquín Rodrigo.
El pianista mallorquí fincat a València, Bartomeu Jaume, té en el seu repertori solístic monogràfics dedicats a Esplà, Rodrigo, Frederic Mompou i Rodolfo Halffter, i com a solista amb orquestra de Mozart, Beethoven, Evangelista, Jánaceck i Manuel Palau, entre altres. Ha acompanyat al Cor de la Generalitat i va ser membre del Grup Instrumental de València.
Estrena d'una obra de Voro García
La Jove Orquestra de la Generalitat, per la seua banda, intervé a l'antic monestir dissabte 17 de juliol després de celebrar la seua segona trobada anual a Orihuela, on oferirà el dijous dia 15 l'estrena absoluta de Fill de la llum i de l'ombra, de l'actual compositor resident d'esta formació.
El concert de Simat de la Valldigna inclou esta obra de García: "En esta peça realitze un xicotet recorregut pels temes més emblemàtics de la poesia d'Hernández; he desposseït la paraula del seu sentit per a crear buits entorn dels seus grans arguments: l'absència, la mort, l'esperança, el dolor, la soledat i el desert, i m'he favorit de descomposicions fonètiques de les paraula per a elaborar la matèria sonora i construir un discurs sonor a través de la desconstrucció del poeta". En la peça de García intervindrà el baríton José Antonio López, que també ho farà en una obra de Gustav Mahler.
En el programa, que dirigirà Robert Ferrer, figura també Ecos de l'Alhambra, impressió simfònica espanyola per a gran orquestra, del valencià Luis Sánchez-Fernández (València, 1907- Màlaga, 1957).
La inclusió d'esta obra respon a l'interés de l'Institut Valencià de la Música per difondre una de les peces més destacades de la producció orquestral de Sánchez-Fernández, els fons de la qual estan depositats en la Biblioteca Valenciana gràcies a la firma que es va dur a terme en el seu dia d'un comodat amb l'IVM.