dimecres, 14 de juliol del 2010

DIA DE LA SANG: UNA REFLEXIÓ AL VOLTANT DE SIMAT

El Dia de la Sang era no fa massa anys data assenyalada al calendari d'estiu a Simat i a la Valldigna. Hui ha decaigut, tot i que les institucions de la Valldigna han tractat enguany d'estimular la participació al voltant d'un programa d'actes focalitzat al paratge del Clot de la Sang, amb actuacions musicals, porrat, etc.
El Dia de la Sang i el mes de juliol conviden a una reflexió al voltant del dinamisme vital a Simat. El mes de juliol ha estat a Simat de forma tradicional el de més bullícia, el de major concentració de gent. Els que hi eren s'hi quedaven, i els que estaven fora tornaven i romanien al poble el mes previ a les festes patronals, per desaparéixer després de festes i deixar el poble desert. Bars i terrasses eren de gom a gom de dilluns a diumenge, i els establiments s'havien de dotar de personal per servir gelats sense parar.
Hui d'allò no queda res. Fent un tomb qualsevol dia de la setmana sobre les nou de la nit observem la major part dels bars i terrasses tancats, i els que estan oberts ho fan més per devoció, perquè la clientela escasseja, i molt. Només cal mirar el fracàs de les revetlles que s'estan organitzant este mes de juliol.
Consultats diversos experts en sociologia coneixedors de Simat, aporten diverses teories. Uns apunten que l'èxode a les urbanitzacions de muntanya i platja, que abans es feia en passar festes, ara s'ha estés des del mateix final del curs escolar. Les segones residències tenen hui les mateixes comoditats que les primeres, i per tant al personal tant li fa estar a Simat que al Pla de Corrals.
Altres apunten a la crisi, i a l'asfixia financera de les famílies, i altres aspectes tecnològis que han fet perdre el costum de prendre la fresca.
Siga com siga, l'Ajuntament té l'obligació com a institució de revitalitzar el mes de juliol, el mes per antonomasia de Simat, estimulant els veïns per romandre mitjançant activitats de tot tipus. Si no es fa, Simat mor també al juliol, amb totes les conseqüències de pèrdua d'imatge i atractiu i devaluació del municipi.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Vos falta un bull!!! "Experts en sociologia coneixedors de Simat"? Quanta barbaritat amollareu...

Anònim ha dit...

Pitjor que la falta d'un bull, és la falta del sentit de l'humor.
I sembla que tu, l'humor ni el tens ni el coneixes.
Clar que segons tu, açò que dic serà una barbaritat més.