dimecres, 2 de juny del 2010

EXPOSICIÓ SOBRE ARQUITECTURA GÒTICA A L'ANTIC MONESTIR


La Conselleria de Cultura inaugura divendres, 4 de junyn, a l'antic monestir de la Valldigna, l'exposició GOTHICmed, una mostra molt especial sobre el gòtic mediterrani que ha recorregut ja diversos països de la Mediterrània i que s'hi va exposar a València en 2007. La mostra, un projecte que va nàixer l'any 2004, reuneix maquetes d'edificis de diversos països (Itàlia, Grècia, Portugal) junt amb una sèrie de panells explicatius i projeccions. La finalitat és sobretot didàctica. GOTHICmed és un projecte de la Unió Europea desenvolupat dins del programa CULTURE 2000 i liderat per la Secretaria Autonòmica de Cultura de la Generalitat Valenciana. Participen igualment les institucions següents: Directorate of Byzantine and Postbyzantine Monuments (Grècia), Arsenale doní Palerm, Sicília (Itàlia), Hipocaust-Gabinet de Prestaçao de Serviços (Portugal), International Tourist Institute (Eslovènia) i Institut Cervantes (Espanya). Nombroses institucions (museus, universitats, Instituts), així com investigadors col·laboren en este projecte, que pretén aprofundir en el coneixement de l'arquitectura gòtica mediterrània, connectar investigacions que es porten per separat en diferents països, i divulgar els valors d'este episodi arquitectònic.
GOTHICmed posa en circulació en la xarxa imatges inèdites inserides en visites virtuals als monuments de major interés d'este episodi arquitectònic. Estes visites virtuals s'efectuaran per mitjà de fotografies panoràmiques, galeries fotogràfiques i vídeos. Igualment inclou textos, amb altres imatges i dibuixos, redactats per especialistes en la matèria i es posen a disposició de la comunitat científica llibres i articles especialitzats on line.
Evidentment GOTHICmed no substituïx la visió i el gaudi directe de l'arquitectura gòtica mediterrània, però incita a la seua visita i permet i complementa el seu coneixement.
En el segle XIII va arribar al Mediterrani este estil llavors cridat el 'estil nou". I va tindre singular fortuna en diversos països, inclosos els que pertanyien a l'Imperi de Bizanci.S'exhibixen vídeos i fotografies esfèriques que es poden abaixar de la Xarxa. I s'han afegit 20 peces representatives. L'exposició GOTHICmed ha estat també a Évora (Portugal), Palerm (Sicília), Ljubliana (Eslovènia) i Atenes (Grècia).
A Simat s'inaugura divendres a les 13:00 hores.