dimecres, 24 de març del 2010

EU-ARC IRIS HA DEFENSAT SEMPRE UN PGOU PARTICIPATIU I SOSTENIBLE

VÍCTOR MANSANET HA SIGUT L'ÚNIC QUE S'HA MOSTRAT COHERENT
Després d’haver votat NO al Pla General d’Ordenació Urbana proposat pel PP i una altra volta NO al PGOU presentat pel tripartit, el regidor d’Esquerra Unida del País Valencià-Arc Iris, Víctor Mansanet, va presentar un recurs de reposició interposat contra l’acord del Plenari del 31 de juliol de 2009, que no va ser admés pel govern municipal del PSOE-Bloc-Serra perquè, segons l’informe signat i escrit íntegrament en castellà per l’assessor jurídic de l’Ajuntament, J. Lluis Ferrando, “no pone fin a la vía administrativa”.
Precisament, en eixe informe, l’advocat contractat pel tripatit qualifica els raonaments exposats en el recurs del regidor d’EU-Arc Iris, com a “críticas a la oportunidad política y social de aprobar el acuerdo”. Amb tot, es reconeix en el punt 3r. de l’esmentat escrit de l’assessor jurídic municipal que en el recurs de Víctor Mansanet “se hace referencia a un posible problema de procedimiento, al alegar la necesidad de una nueva exposición pública del proyecto”.
L’acta del plenari del 21 de setembre de 2009 recull la defensa, per part de Víctor Mansanet, del seu recurs contra l’acord del plenari i considera que aquest acord del consistori a favor del PGOU té suficients “modificacions per a que es torne a exposar al públic i que els veïns i veïnes puguen presentar al·legacions” (pàgina 18 de l’acta del plenari).

Justificacions

En el plenari del 31 de juliol, el regidor d’EU-Ar Iris va justificar el seu vot negatiu basant-se amb els següents punts:

a) No es té en compte l’impacte de la línia d’alta tensió, la potència de la qual ha estat duplicada per Iberdrola sense avisar els ajuntaments.

b) El sòl no urbanitzable comú té una més fàcil reclassificació, i de cara a un futur, suposa una porta oberta a un possible camp de golf i una macrourbanització.

c) Demana que la zona de la Xara (sector E) siga classificada com a sòl no urbanitzable protegit, basant-se en la Llei del Sòl No Urbanitzable. Per a recolzar aquesta petició cita l’article 4. Apartat 1d (espais forestals, paisatgístics i ecològics). Apartat 1f (risc de desprendiment, erosió, inundacions i altres riscos natuals). Apartat 2 (valors naturals, paisatgístics o culturals).

d) L’existència del Monestir, l’ermita de la Xara, la Fontarda i la zona dels Clots, són suficients per a declarar eixe sector com a sòl no urbanitzable protegit, encara que fa falta una voluntat política, que els uns ja han demostrat que no tenen i els altres van canviant segons les circumstàncies.

Que opine el poble

Víctor Mansanet declarà que “el PGOU és el projecte més important d’un poble, i per tant, el coneixement i l’opinió del poble és fonamental. Pensem que cal una nova exposició i un nou període d’al·legacions, perquè hi ha canvis molt substancials”. I va afegir: “El govern municipal i el PP intenten que s’aprove el PGOU d’una manera ràpida, amb l’excusa de fer el polígon, però si hi ha molt de retard és degut a que no s’han fet les coses ben fetes per part del PP i el PSOE”. “Ara —continuà la seua intervenció—, cal recordar que la passada legislatura, inclús el Bloc va donar-li el vist-i-plau al Concert Previ, afirmant que ja s’arreglaria tot més avant”.
Per a Víctor Mansanet, “les presses degudes a estretègies politiques partidistes o pel fet de poder dir ‘nosaltres hem fet açò...’, sols ens portaran a pegots o a tensions innecessàries”.
EUPV-Arc Iris va demanar una moratòria de 10 anys i la renúncia expressa a les macrourbanitzacions, i va proposar que el sector Est (l’Horta Xara) estiga considerat com a sòl no urbanitzable protegit. També el portaveu del nostre grup va proposar “un diàleg social per dissenyar el nou PGOU i prendre mesures contra l’especulació urbanística en el nostre municipi”, i va recordar que el ple de l’Ajuntament va acordar que tots els estudis, recomanacions, indicadors i anàlisis que es puguen obtindre amb el desenvolupament de l’Agenda 21 siguen l’eix del futur PGOU. Per tant, “s’ha de plantejar el PGOU d’acord amb l’Agenda 21”, va insistir Víctor Mansanet, qui finalment va proposar “un pla de participació ciutadana, per mitjà del qual els veïns i les veïnes intervinguen en el disseny del municipi”

Raons sòlides

EUPV-Arc Iris va votar NO a la proposta de l’equip de govern (PSOE, Bloc, Serra) per les següents raons:

· La proposta és opaca.
· No contempla la bestiesa de la línia d’alta tensió.
· No s’ha sotmés a cap procés de participació ciutadana.
· Deixa la porta oberta a la reclassificació del sector Est (sòl no urbanitzable comú), i per tant a la creació d’un camp de golf i una urbanització.
· Ha deixat de banda les recomanacions de l’Agenda 21 i de l’informe de la Univesitat de València sobre la sobredimensió del futur polígon industrial.

En l’últim plenari, en què el tripartit va incloure en la redacció del PGOU les recomanacions fetes per la Conselleria d’Infraestructures i Urbanismes perquè s’aprove definitivament el projecte, el regidor d’EU-Arc Iris es ratificà en les seues al·legacions fetes en el plenari de juliol i en el recurs contra l’acord d’eixe plenari i, en conseqüència, va votar en contra “per coherència amb la nostra posició i amb les manifestacions fetes pels grups que represente al llarg dels darrers sis anys”. Per cert, el nostre regidor ha sigut l’únic edil de l’actual consistori que no ha canviat la seua posició en relació amb aquest tema, cosa que sí que han fet el PP, el PSOE, el Bloc i Serra.