divendres, 20 de novembre del 2009

DETECTAT A SIMAT L'ÚS DE CODIS PER A COMETRE ROBATORIS


El propietari d'una tenda d'alimentació de l'Avinguda Jaume I va trobar diumenge a la porta del seu establiment un estrany símbol que després va comprovar que es correspon amb el codi emprat per delinqüents per comunicar-se entre sí sobre la disponibilitat d'una vivenda o local per accedir-hi a robar. La marca indicava que l'establiment estava lliure per les nits i els diumenges.
El quadro de signes emprat en este procediment ha estat difós recentment per la Direcció General de la Policia i la Guàrdia Civil, encara que fins ara a Simat no s'havia detectat. El mètode és més habitual a ciutats grans.
El procediment habitual de treball d'estes bandes comença amb visites als domicilis de les víctimes. Els observadors, que es presenten davall l'aparença de venedors ambulants, clients d'un establiment, o captaires que requerixen una almoina, fan una avaluació de la vivenda en els pocs minuts que romanen amb els propietaris de les cases. Abans d'abandonar el domicili, i segons el tipus de vivenda de què es tracte, deixen la marca pertinent. Els executors arriben després i desvalisen sense risc la residència.La clau que facilitarà informació als lladres es realitza normalment amb clarió en el sòl davant de la porta de l'entrada, encara que es deixen també en les bústies o en els porters automàtics.
La proposta més empleada i la que ha sigut localitzada de vegades per la policia és l'aspa, que indica que el domicili està preparat per a robar.