divendres, 10 de juliol del 2009

RAFA FERRANDO, OBLIDAT AL SEU POBLE, REP UN HOMENATGE AL CASAL JAUME I

L'escriptor, artista i crític de cinema Rafael Ferrando, mort l'any 1996, rep hui un homenatge al Casal Jaume I Safor-Valldigna junt amb altres valldignencs i saforencs ja desapareguts en reconeixement a les sues trajectòries i compromís amb la llengua i la cultura dels valencians. Entre els homenatjats hi ha altres dos simaters, l'advocat Rafael Mansanet, i l'historiador Josep Toledo.
L'homenatge a Rafa Ferrando, mort fa tretze anys, li arriba després de l'oblit per part de l'Ajuntamnet del seu poble, que mai li ha dedicat ni un breu reconeixement, ni molt menys se n'ha ocupat de rescatar tota la filmografia i literatura que Ferrando va recopilar al llarg de la seua vida. La videoteca que va acumular i tota la literatura annexa té un valor incalculable, i l'Ajuntament se n'ha desentés des del primer moment.
Intel.lectual extrovertit, Rafa Ferrando va fer front als prejudicis socials establerts al Simat dels anys seixanta i setanta amb una valenta irreverència que molts pocs entenien. Va escriure dos novel.les, "Això diu que era..." i "Trossos i mossos". Va exercir durant molts anys de crític de cinema a la cartellera Túria, va fer incursions al món de l'espectacle amb Merxe Banyls i Joan Monleon, i va escriure una gran quantitat de guions per a RTVV durant els primers anys del canal autonòmic.
Però si per alguna cosa és més conegut Rafa Farrando, sobretot a la ciutat de València, és per la seua faceta d'agitador cultural a la nit valenciana dels anys setanta, quan es va erigir en precursor dels locals d'oci del Barri del Carme.
L'homenatge tindrà lloc aquesta vesprada al Casal Jaume I a Gandia.

15 comentaris:

ValldignaDigital ha dit...

Hem reproduït el post a comentaris, efectivament Rafa Ferrando és mereix l'homenatge institucional del poble, però segurament aixó no arribarà en la vida.

Anònim ha dit...

Gran, molt gran Rafa.

Anònim ha dit...

Ara, com l'homenatge l'ha proposat Arc Iris, no el faran mai. Al tiempo. Passarà com la piscina.

Anònim ha dit...

Rafa i el seu germà dos persones que almenys jo trobè a faltar.

Anònim ha dit...

Veus Super-regidor els respecte i el reconeiximent del poble és guanya no és compra.
Com deia el gar Sauret l'auelet tu passaràs per l'ajuntament "como escremento por via fluvial"

Anònim ha dit...

Super-regidor per si n'ho comprens,el que deia Sauret t'ho traduire al català passaràs per l'ajuntament com "cagalló per sequia"

Anònim ha dit...

"L'homenatge a Rafa Ferrando li arriba després de tretze anys d'oblit des de la seua mort per part de l'Ajuntamnet del seu poble"

que el va matar l'ajuntament, i no els han tancat? mare de deu, on aplegarem.

Anònim ha dit...

M'agradaria preguntar als que fan una piscina climatitzada amb 25000 per que no fan una enquesta com deu mana. A cas preteneu que acceptem que és pot fer a eixe preu? També podem acceptar que un burro bola per a que no s'enfadeu.
ENQUESTA NO MANIPULADA JA!!!

Si no respeteu el que diu la majoria no aneu per ahí de demòcrates. Sou fascistes.

Anònim ha dit...

Este poble no es agrait amb els que han naixcut açi i han destacat amb les seves professions, han estat sempre oblidats. Un reconeiximent i homenatge a Rafa Ferrando, ja !

Anònim ha dit...

Estem ací retent homenatge al gran Rafa, i ve l'idiota de les enquestes a deixar la caguerà de mosca. Redéu.

Anònim ha dit...

Enhorabona al o les persones que han proposat els noms dels homenatgeats. Tots i cadascun d´ells se´l mereix pel seu gran treball. Enhorabona també als membres d´acció cultural de simat per la seua tasca perque pugam vore tv3.

Anònim ha dit...

Redeu, tots fugint-li a Saoret en vida i ara els del Arc Iris traguent "cites" d'ell com a exemple de trellat. Serà veritat això de que "Deu ens lliure del dia de les alabances".

Anònim ha dit...

Teniu rao, jo admirava a Rafa Ferrando desde la meua adolescència però si el homenatge el proposa l'Arc Iris no el recolzaré. Com lo de la piscina (que per altra part és un desgavell). Victor vol remenejar lo de Rafel per vore si, de pas, compren el seu llibre. Jo el vaig comprar en el seu dia per voler coneixer millor a Rafael. Si fora ara no ho faria.
Fins a eixe punt es fan d'avorrir.

Anònim ha dit...

Ai Victor com saps mirar per la butxaca!!! Capitaliste o comuniste??? T'adaptes a lo que convinga

Anònim ha dit...

Admira a Rafa des de menut, però si l'homenatge el proposa Arc Iris ell no anirà. Pobra criatura. Ves-te'n a viure a la cova fresca i fes-te frare.