dimecres, 1 d’abril del 2009

ESQUERRA UNIDA EXPRESSA EL SEU CONDOL PER LA MORT DEL COMPANY ADELINO PÉREZ ‘TEO’, HISTÒRIC MILITANT D’EUPV I DEL PCPV DE GANDIA

Punxeu la foto per a llegir el text.

El coordinador general d’IU, Cayo Lara, la coordinadora d’EUPV i secretària del PCPV, Marga Sanz, la portaveu d’EUPV a les Corts Valencianes Glòria Marcos, les agrupacions comarcals d’EUPV i del PCPV, així com el col·lectiu local d’EUPV en Gandia del qual formava part, volen mostrar el seu condol a la companya i a la família d’Adelino Pérez Salvà, històric militant i dirigent del PCE, del PCPV i d’EUPV i conegut “maquis” (guerriller antifranquista) valencià.
El coordinador local d’EUPV, Xavier López, ha recordat que Adelino Pérez, va dedicar la seua vida a la lluita per acabar amb la dictadura feixista i, sobretot, a defensar la justícia social i la millora de les condicions de vida tots els treballadors i les treballadores. Adelino era una persona de fortes conviccions i, alhora, una persona tolerant i amb un gran cor que va impressionar a tots els qui el vàrem conèixer. Per això, el millor tribut que li podem fer, és el de recordar allò que ell sempre solia dir, amb orgull, referint-se a la seva actuació com a guerriller “maquis” i a la militància política: “Mai m’ha agradat tindre enemics, sempre he volgut tindre amics, per a mi això és el més important en la vida. En política que cadascú pense el que li vinga de gust! Jo sóc comunista i moriré sent comunista!”
Teo ha estat un militant històric del PCE i del PCPV, ha estat impulsor d’EUPV a la nostra comarca durant la democràcia i sempre ha mantingut un compromís clar per defensar la independència d’aquesta formació i ha cregut en els més joves.
Adelino Pérez Salvà, va nàixer a Vilallonga el 17 de gener de 1917. Es va enfrontar a l’alçament franquista i va anar com a voluntari al Guadarrama a defensar la legalitat republicana amb les Joventuts Socialistes Unificades. En 1937 va entrar a l’escola de formació de Guerrillers de Benimàmet. Va pertànyer al XIV Cos d'Exèrcit i va arribar el grau de sergent. Acabada la guerra civil es va exiliar a França. Va participar en la resistència francesa contra l'ocupació alemanya. A l’exili francès va ésser comissionat pel Partit Comunista d’Espanya per a col·laborar en la direcció de l’AGLA (Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón) de la que va ser, després de creuar una vegada més la frontera, responsable polític durant 14 mesos. L’AGLA va organitzar els guerrillers que van lluitar contra el règim franquista a les comarques de Castelló, València, Tarragona, Conca i Terol, entre 1946 i 1952. Teo va ser l'encarregat de transmetre les instruccions per a la retirada en 1952 i va organitzar amb èxit l’evacuació a França dels guerrillers de l’AGLA. Després de dedicar-se durant tota la dictadura a l’organització de la resistència antifranquista en diversos indrets de l’estat espanyol, va tornar definitivament a Espanya en 1976. Des d’aleshores va fixar la seva residència a Gandia reorganitzant el PCPV a la Safor i convertint-se en fundador del col·lectiu local d’Esquerra Unida del País Valencià de Gandia, col·lectiu dins del qual no ha deixat mai de participar.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

En els anys 90 vaig tindre molt )i molt bona) relació amb "Teo".
Sempre passa igual.
Se'n van els que deurien quedar-se, i es queden els .........

Descansa en pau "Teo", després de la vida de perros que t'ha fet passar a tu (i a tants i tantes més) el malaït feixisme de merda.

Adéu company.

Marc

Anònim ha dit...

Estas enganyat no és queda ningú.

Anònim ha dit...

Gran personatge que se`n va veient l'espectacle dretrà que estan donant els seus companys de Simat.
Dencansa en pau camarada.

Anònim ha dit...

Quan t'has donat compte de l'espectacle dretà?
Perque ha Simat portàvem ja uns quans anys d'espectacle dretà. Però sembla que no havies caigut.
Mirà si la gent estava ja acostumada a lo dretà, que al ramat va preferir votar al PP, que son dretans més autèntics.

Anònim ha dit...

Al del espectacle dretà.
Tu també eres dels que pensa que per a ser d'esquerres és prou tindre un carnet.
Eixa clase de pensar també es dretà.

Anònim ha dit...

Pep de l'ou ens vas vendre per una granera i un sou.
Torna l'esquerre autentica el necesita i el PSOE també.