dimecres, 11 de març del 2009

DIA DE LA VALLDIGNA: CONTINUÏTAT I ANTICONSTITUCIONALITAT



UN ARTICLE DE MARC CABANILLES

President de l'Agrupació Ciutadana Arc Iris

Un any més, les celebracions del Dia de la Valldigna se’ns presenten amb dos característiques molt concretes: Continuïtat i solapament església-estat.
La continuïtat d’uns actes, programats per la Mancomunitat de la Valldigna, o siga, els ajuntaments, que no tenen en compte per a res la situació que viu la ciutadania, assetjada pel problema de la desocupació, de les hipoteques, les ruïnoses campanyes citrícoles, la falta de projectes de futur (indústria, turisme, agricultura, etc).
Dóna el mateix que els ciutadans nadem en l’abundància, o que ens trobem sense treball, que no hàgem tret ni un euro de les taronges, o que se’ns acabe la prestació de l’atur. La Mancomunitat, cementeri d’elefants per a mantindre alguns càrrecs i sous, continua programant exactament el mateix: El mercat medieval, un bon soparot, un parell de revetlles i la paella gegant.
La Mancomunitat podrà dir que això és el que la gent vol. Però la gent també vol treball i no el té. La gent vol que baixen les seues hipoteques i no baixen. La gent vol poder viure de l’agricultura i no pot. La gent vol que els polítics no cobren tant, però cada vegada cobren més La gent no vol corruptes i cada vegada hi ha més corrupció. Després, justificar una programació totalment aliena a la realitat, amb l'excusa que és el que la gent vol, té molt poca solidesa i diu molt poc de la iniciativa i originalitat dels polítics que ens toca patir.
De totes maneres, ja no ens sorprèn res d’esta Mancomunitat que va demostrar la seua ineficàcia, inoperància i inutilitat amb el problema de la línia d’alta tensió, declarant-se neutral enfront d'Iberdrola, i deixant a la ciutadania tirada als peus de la multinacional. Llàstima no foren igual d’esplèndids per a lluitar contra l’alta tensió que per a organitzar paelles i beure Cardús.
L’altre aspecte a comentar sobre el Dia de La Valldigna, és el del solapament església-estat. Novament en el programa oficial d’actes, figura una missa catòlica.
No s’adonen estos irresponsable polítics que amb eixes actituds estan trencant l’esperit constitucional que estableix la separació de les esglésies i l'estat, així com l’aconfessionalitat del mateix. Tant que recorren a la constitució per a reclamar ordre, respecte a la legalitat, la unitat de “la pàtria”, etc. etc, però quan topem amb l’església, s’ha acabat la constitució.
Presumeixen de constitucionalistes, però no fan més que recolzar els fastos clericals d'un estat incapaç de respectar les seues pròpies regles del joc. Perquè ja està bé de deformar les lleis, ja està bé de privilegiar al clero catòlic i, sobretot, ja està bé de prendre’ns el pèl.
És hora de “obrir els ulls”, és hora que els ciutadans reconeguem l’evidència que, darrere de la fatxada de l’espiritualitat, la vertadera raó de ser de totes les esglésies, és tindre el poder i la consegüent intromissió en la política i en els assumptes d’estat.
És hora d’advertir que esta intolerable ingerència religiosa en la vida civil no és nova, doncs es remunta als seus propis orígens, camuflada per una enganyosa oratòria, que amaga un desmesurat afany de control dels ciutadans i dels poders econòmics i polítics.
I és hora de reconèixer que l’església catòlica està, novament, posant seriosament en perill les llibertats socials i individuals, està trencant els drets humans fonamentals i està amenaçant molt seriosament, a vegades de manera alarmant, la nostra democràcia.
En el nostre àmbit local, i a pesar de l’aprovació del Codi de Comportament Ètic, hem hagut de denunciar la participació oficial reiterada, any rere any, de les autoritats municipals, en diversos ritus confessionals catòlics (misses, processons,…). Este tracte és tremendament irrespectuós per a totes les persones que creiem en la separació de les esglésies i l’estat, ja que els nostres representants ho són de tots els ciutadans, i no sols dels què tenen creences catòliques.
Arc Iris proposarà que El Dia de La Valldigna, siga en la nostra comarca el dia de les llibertats civils per excel·lència, i per tant un dia reivindicatiu i de lluita contra tot allò que s'opose a eixes llibertats civils. Per tant, no s’hauria de recolzar ni fomentar cap institució que ataque l’aconfessionalitat de l’estat, els anticonceptius, l’avortament, el divorci, l’homosexualitat, la llibertat sexual, l’autonomia individual, la legislació civil, la sobirania popular i l’exercici dels drets individuals. I ja sabem majorment, qui promou i d'on vénen eixos atacs.
Estic plenament convençut, que en estes complexes societats actuals, en les que una gran diversitat de creences han de conviure pacíficament, només des d'una plena llibertat de consciència, de creences i de la separació de l'església-estat, poden construir-se societats democràtiques i autèntics ciutadans i ciutadanes lliures.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Tenen la cara tant dura, que amb una mica de sort, aconseguirem que passen del Cardús al JB.

Anònim ha dit...

Alguns lectors han marcat este articul com a poc interessant.

És dificil entendre que un articul en defensa de les llibertats civils i referit a la nostra comarca, li parega poc interessant a alguna gent.

Així ens va tot.

Anònim ha dit...

Hem reproduït el seu article pel seu interés i actualitat en un especial sobre el DIA DE LA VALLDIGNA


Salut i Bona Diada

http://valldigna.bloc.cat/post/17498/251459

Anònim ha dit...

Una Mancomunitat inútil, ruïnosa i avergonyidora

Fa temps que se'n parla i hem sentit posicionaments des del BLOC, des d'Esquerra, i també des del moviment Civil, denunciant l'inoperància i el poc sentit de l'ens, fins i tot alguns personatges hui asseguts en les poltrones de la manco afirmaven públicament que el que tenien que fer era “fer volar la manco”, però res més lluny de la realitat, la continuïtat i el desprestigi de l'institució és cada dia més pales, no hi ha tema que gestione l'entitat que no esdevinga polèmic: els Premis Valldigna, l'edició l'any 2007 va encetar una dura polèmica perque l'aleshores President Agustí Pascual volia atorgar un guardó, al hui investigat Molt Honorable Francesc Camps, i en el 2008 també va haver-hi rebombori per l'adjudicació d'un premi d'investigació històrica a un membre de l'ens, l'actual alcalde de Simat Eladi Mainar, son dos bons exemples de la poca credibilitat dels guardons que manquen de jurat, bases i debat, i que han estat marcats per l'obscurantisme i el tarannà poc democràtic dels qui fins ara han presidit l'esmentada institució.

Una institució sobredimensionada en quan a funcionaris i limitadísima en quan prestacions, que es permet el luxe en els seus pressupostos de dotar d'uns suculents sou a al presidència i al seu personal de confiança, com si es tractés d'una institució important i competent, quan en la seua trajectòria ha estat ja titllada de “mancomunitat de los banquetes” o sucursal de l'editorial La Xara.

UNA VERGONYA, carísima per les butxaques dels contribuents valldignencs, que ja han vist com el municipi de Barx se'n sortia, fruit de l'aplicació d'una serie de mesures d'estalvi davant la crisi de l'hisenda municipal.

UN MAL DE CAP, que tothom vols esquivar, però on hi han responsabilitats polítiques i algunes serioses de tots i cadascun dels regidors que seuen a la taula mancomunal i que en principi en son còmplices i botxins de la malifeta: EU, ERPV, BLOC, PSOE i PP

Anònim ha dit...

Bona nit, senyor Eladi.
Bona nit , senyor Joan Serra.
A hores d´ara, 23h 30´de la nit, vostés i les respectives consortes estan fotent-se un sopar que jo estic pagant.
I dic jo:
SI VOSTÉS QUE COBREN TRES SOUS no volen pagar-se el sopar, perquè els l´he de pagar jo que estic aturat?.
En el discurs del dia 4 d´agost recorde que vau dir que no necessitaveu els diners, sinò que ho feieu pel bé del poble.
Res més cert que no necessiteu els diners, PAGA EL POBLE.
EsQUE NO TENIU PROU amb el sou de l´Institut, el sou de l´Alcaldia, el sou de les consortes que també son mestres i els guanys de l´Editoral per pagar-se un soparot?
Senyor Eladi.
Senyor Joan Serra.
Senyors regidors de tots els pobles de la Valldigna i consortes:
Pot haver gent més miserable que vosaltres?
Jo he sopat un ou fregit i un tros de pernil dolç.
I me l´he pagat jo!
I encara em queden 130 € per acabar el més.
I encara estem a divendres 13 de març!
I el diumenge es fareu una paella apart a ca Sagasta i beureu Cardús, PAGA EL POBLE.
BONA NIT,SENYOR ELADI
BONA NIT,SENYOR JOAN SERRA
BONA NIT REGIDORS I CONSORTES.

Fa una nit clara i tranquil·la.
Hi a la lluna que fa llum.
Els convidats van arribant i van omplint tota la casa de perfums i de colors.
Heus aci a Eladiet, el Joan Serra, el Colomet.
La senyoreta Agustineta.
Oh, benvinguts, passeu , passeu.
De les tristors en farem fum.
A casa meva és casa vostra si es que hi ha cases d´algú.
A les 11 han arribat els regidors , les consortes i els gorrerets.
Ara ja no hi falta ningú.
O potser sí. Ara me n´adone que tan sols hi falte JO!!!

Qualsevol nit surtirà el Sol i us enviarem a tots a fer punyetes.
BONA NIT.... i Profit.

Anònim ha dit...

A l'anterior que escriu.
El senyor Víctor Mansanet i acompanyant estaven al sopar.
També el senyor Serra i acompanyant.
El senyor Víctor i acompanyant s'han pagat els sopars?
I els del Bloc?
I els del PP?
I els del PSOE?
Pel que jo sé, el regidor d'ERPV, el senyor Serra s'ha pagat els 2sopars de la seua butxaca. Els del PP de Tavernes també. Crec que algú més, pregunta .....bla bla bla
Abans de parlar i de sopar, ja ho saps...de primer, sopa de maniato, de segon caragols farcits amb mentides i de postre flam de blat(en castellà trigo).

Anònim ha dit...

... de primer, sopa de moniato, en castellà: Serra.