dimarts, 17 de febrer del 2009

OBITUARI: HA MORT CONCHA TRISTÁN



Ha mort ConchaTristán, republicana i militant antifranquista. Va ser condemnada a mort en el segon Consell de Guerra celebrat al setembre del 1975 en El Goloso, aquarterament de la Divisió Cuirassada Brunete, columna vertebral de l’exèrcit espanyol. Juntament amb la valenciana María Jesús Dasca, van ser les dues últimes dones condemnades a mort pels militars espanyols. En aquells dies, Concha Tristán comptava 22 anys i estava embarassada.
Concha Tristán va ser detinguda, interrogada i brutalment torturada pel comissari Roberto Conesa, individu singularment cruel que manava la Brigada Central d’Informació de la BPS. Quan va ser detinguda, no es va fer constar la seua entrada en la Direcció general de Seguretat per a facilitar les tortures durant els dies que la policia política jutjara oportú, sense control algú i per a preveure l’eventualitat que poguera morir en els interrogatoris. En tal cas, no haguera constat la seua detenció.Condemnada a mort, el fet del seu embaràs va permetre que li fóra commutada la pena per la de trenta anys. Posteriorment, i ja mort el dictador, va ser amnistiada i posada en llibertat al novembre de 1977. Els seus ideals republicans els va mantenir fins al final.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

A esta gent no se la pot oblidar.

Anònim ha dit...

I vosaltres amb el PP.Ai mare!

Anònim ha dit...

Ai mare, ai mare. Quèeeeeeeeeee fooooooooooooooooooort.

Anònim ha dit...

On va estar l homenatge de l´Ajuntament de Simat ( d´esquerres, no ? ) a l´aniversari de la República i dels que lluitaren i perderen la seues vides per la llibertat i la justicia ?

Anònim ha dit...

Amb el PP i el PAPA estan els que amaguen la informació o es pensen que l'ajuntament es d'ells.
Els que abans criticaven tot i ara fan el mateix que criticaven.
De dretes son aquells que es diuen d'esquerres, i es pensen que més enllà de la seua esquerra no hi ha res més.
Ells son el limit de la civilització.