dijous, 30 d’octubre del 2008

LA CRISI, TAMBÉ A SIMAT


L'empresa de comercialització de fruites Manguán adverteix amb un cartell a la porta de que no es necessita personal.
.
La crisi també a Simat. O dit millor: la crisi colpeja a Simat amb més intensitat que a cap banda. Perquè? L'anàlisi és senzill. Simat depén exclusivament de l'agricultura, mai ningú no se n'ha ocupat de diversificar els sectors productius, i ara cal afegir gairebé un mes consecutiu de pluges, la pèrdua de collites a causa de l'excés d'humitat, i el consegüent enfonsament de llocs de treball al camp. El resultat és que a hores d'ara hi ha famílies a Simat amb tots els seus integrants desocupats des del mes de juny, quan va finalitzar la darrera campanya tarongera. I les economies familiars de Simat no poden suportar eixes circumstàncies.
Molts simaters que han intentat buscar feina a la collita de la taronja, no han trobat ningú que els contracte, i el simater que s'hi veu immers en eixes circumstàncies es troba que no té on acudir. El cartell penjat a les portes de l'empresa de comercialització de fruites Manguán és ben explícit. No es necessita personal. No es molesten ni en preguntar. Fa uns anys era l'empresari qui havia de pregar per a trobar personal.
A nivell individual la situació arriba a ser dramàtica. Hi ha persones que han hagut de recórrer a amics, familiars o coneguts per a fer front a les necessitat del dia a dia. Això està passant ara a Simat, i si les coses van tal com es preveu que aniran, la fallida de les economies familiars pot ser massiva.
Al municipi veí de Tavernes, per posar un exemple, fa més de mig segle que van diversificar l'economia. Qui no va al camp, té l'opció de ser contractat per a fer cadiretes a Giner, a la fàbrica de llums de Taberluz, a Tabervall, o a Mármol Compact. Qui sí i qui no, té un contracte de treball perquè Tavernes va diversificar la seua economia ja fa desennis. De fet, es conten a desenes els simaters ocupats a Tavernes.
Un altre exemple més nítid és Xeresa, un municipi més menut que Simat que fins fa deu anys era exclusivament agrícola, com Simat. No obstant això, van tindre la previsió d'avançar-se a la crisi tarongera, i crear un polígon on ara hi ha desenes d'empreses que ocupen a centenars de veïns de Xeresa i de fora de Xeresa.
Un altre exemple: Favareta. Etc, etc.
A Simat, però, no tenim ni polígon industrial. És a dir, si volguérem esmenar errors i diversificar ara l'economia local, tampoc podríem, o si més no, tardaríem anys. A més, la incertesa al voltant del polígon industrial i els estudis de viabilitat encarregats estan posant nerviosos als empresaris i inversors que havien adquirit terrenys a la zona escollida per a desenvolupar el projecte.
Arc Iris considera que l'Ajuntament ha d'implicar-se en aquesta situació greu i establir mecanismes d'ajuda urgent, amb fons municipals si cal, per a ajudar a famílies que ho estan passant mal. Pot ser el que necessita ara Simat de manera més urgent no són convenis amb universitats ni guerres de banderes als balcons. A curt termini Simat necessita tasca social i d'ajuda urgent a les famílies, i a llarg termini mesures per a diversificar les formes de guanyar-se la vida, de manera que quan ploga i la taronja caiga de l'arbre, molts simaters no hagen de recórrer a la caritat.
I el pitjor de l'economia és que fa cadena. És a dir, si la gent no té feina, redueix despeses i de forma immediata es veuen afectats per ordre de prioritats tots els qui depenen del nivell general d'ingressos. Els bars, les tendes, les perruqueries, etc. Tots patint el mateix mal.

18 comentaris:

Anònim ha dit...

El cartell COLGAT.Jo no el veig baix terra sinó penjat a la paret.
Estimem la nostra llengua.

Anònim ha dit...

Tranquil. Eladi, Agustina i Serra ens trauran del toll. No perdam l'esperança ni oblidem que tenim una regidoria de Promoció Econòmica. Cal tindre fe, incrèduls.

Anònim ha dit...

El que està "colgat" és Simat. El poble sí que està baix terra. Menos ironies en un tema tan seriós.

Anònim ha dit...

a Giner? que ha presentat un ERE. i que en breu fara fora al 60% de la plantilla.
Marmol Compac, que tambe a fet fora a uns cuants treballadors?
i els poligons de Xeresa, Favara. han eixit avant, simplement pel punt estrategic on esta, si es fixeu, les dos poblacions tenen acces directe a la Autopista, o tenen una Nacional que passa pel mig o a menys d'un kilometre. i Simat quins accessos te?
Nacional a mes de 5 kms, tinguent que passar per dins de Tavernes.
o anar cap Alzira.
aixo si, tenim Alta Tensio i de si poc dobleeeeeeeeee.
ale bon dia a tothom

Anònim ha dit...

Com diu el llibre gros de Petete :
Colgat no és penjat.
Igual que "és tupid" no és igual que "estúpid".
Espere que li haja quedat clar al filòleg del primer comentari.

Petete.

Anònim ha dit...

el pluriempleat dels 12.000 € al any ens salvará... que hi ha algú en este poble que heu dubta....jajajajajaja

Anònim ha dit...

Home,que la feina es primer està clar ,però no em digues que dir-li a una cosa penjada,que està colgada(baix terra),es poc seriós.Simplement es dir a cada cosa pel seu nom.A més quan a este bloc s'ha dut a terme una dura campanya(que em pareix molt be)contra la web de l'ajuntament per les errades que tenia.
Salut i cuida la llengua que els altres no te la cuidaran.

Ferrando ha dit...

Com no necessitem guerres de banderes el primer que heu de fer es llevar del vostre panflet l'estelada que teniu i posar la estanquera i la bandera de València capital

Anònim ha dit...

Com diu el llibre gros de Petete :
Colgat no és penjat.
Igual que "és tupid" no és igual que "estúpid".
Espere que li haja quedat clar al filòleg del primer comentari.



Mira rei,no entenc el que vols dir.Està més que clar que colgat no es penjat.Per això el que calia posar quan una cosa està a la pared es penjat.La paraula "colgat"es un castellanisme de "colgado",que per si no ho saps es penjat en castellà.Però resulta que en valencià colgat es un adjectiu que significa que alguna cosa està baix terra.Pel que vaig observar el cartell estava a la pared,o siga penjat.Llavors, no entenc exactament que et molesta del meu comentari quan a aquesta web s'han denunciat errades per part de la plana de l'ajuntament.
Be,no sé si arribes a comprendre que en el context on estava la paraula colgat li corresponia penjat.De fet a les poques hores els websmaster ja ho havien rectificat.

Es tupid no és estupid,
crec que està bastant clar.
Salut i fes-te un curs de valencià a vore si escrivim millor,FILÒLEG.

Anònim ha dit...

Mira rei. La forma verbal "és" del verb ser duu accent, i tu l'has utilitzada cinc vegades sense accent. No una, cinc, la qual cosa vol dir que no es tracta d'una errata, sinó que no la saps escriure, la tens poc escrita, o la tens poc llegida.
Aixina que, salut, i fes-te un curs de valencià, a vore si escrivim millor.

Anònim ha dit...

Mira rei,no soc cap filòleg ni pretenc ser-ho.Però en la meua ignorància vaig vore una errada i ho vaig dir.Es algun pecat?Tu encara no m'has contestat en la meua pregunta.Se et pareix que colgat estava ben escrit ÉS que no tens massa idea de valencià,explica`m on vaig errar jo quan vaig dir que colgat no estava ben escrit.Ah!gràcies per l'advertència sobre és,tens tota la raó del món.A cadascú lo seu.

Anònim ha dit...

Ah,això de errata crec que deu ser errada,no?

Anònim ha dit...

Quan vaig veure el teu comentari ja havien canviat això de colgat,per la qual cosa no entenia el teu comentari ,ara ja ho entenc i algú t'esta provocant i no sóc jo.
disculpa'm
Petete
PD. Tens tota la raó del món a cridar-los l'atenció i sobretot després de la seua actuació amb la web de l'ajuntament.
Per cert errada esta ben empleat,per al filòleg.

Petete

Anònim ha dit...

El comentari que vaig enviar ha obert molt de debat, però crec que s'ha entés al contrari del que jo volia.
El meu comentari anava dirigit contra els Aiatol·làs de la llengua (qui no faça una falta d'ortografia que tire la primera pedra) que sabent que les generacions passades i inclús presents hem tingut una deficient formació en la nostra llengua i així i tot ens esforcem a utilitzar-la.
Per al Aiatol·là filòleg que contestava en el meu nom, és mes greu que cometre una falta d'ortografia el publicar un articul en un periòdic sobre Ausias March i equivocar el segle del personatge ( a qui corresponga).

PETETE

Anònim ha dit...

A vore listos. Ací estem parlant de la crisi i de que la gent de Simat ho està passant molt malament, i venen dos listos a parlar-nos de gramàtica. Aneu-se'n a fer la mà. Segurament eixos dos que parlen de gramàtica no els faltarà per a menjar, ni el seu sou dependrà de si van o no a collir, si no, no parlarien de gramàtica. Segur.

Anònim ha dit...

Per cert, errata és correcte, segons l'IEC.

Anònim ha dit...

Si als 13h 20' estàs enviant comentaris poca horta tocaras tu.
Per cert ningú ha dit que errata este mal sinó que errada també esta bé.

Adeu Castelar

Anònim ha dit...

trankils k els intelectualets de simat ens salvaran.mira k teniu poca vergonya.aneusen a fer la ma.no tendreu collons de publicar este comentari payasos.arc risis.