dijous, 10 de juliol del 2008

LA FESTA DEL CLOT DE LA SANG HA MORT DEFINITIVAMENT


Clot de la Sang.
La Valldigna va celebrar ahir --per dir-ho d'alguna manera-- la festivitat del Clot de la Sang, l'única i vertadera celebració conjunta de la Valldigna abans de que es tragueren de la mànega fa quatre dies esdeveniments com el Dia de la Valldigna el 15 de març.
El Clot de la Sang, segon dimecres de juliol, era fins no fa massa anys una festa gran assenyalada. Simat, Benifairó i Tavernes es paralitzaven com un dia festiu més, s'organitzaven dinars, balls i jocs. La gent gran encara recorda aquelles revetlles a la Pista o les excursions amb carro a la platja, i fins i tot aquells que ara estan en els quaranta encara recorden com fa vint anys, els dies abans del Clot començaven els preparatius frenètics per al dinar de dimecres.
Hui, en canvi, de la festivitat del Clot de la Sang ja no en queda res a Simat. Ahir, dia del Clot, amb prou feines una o dos colles d'amics a Simat van ser fidels a la tradició amb una paella, i res més. Només un establiment, l'Estanc, va tancar a Simat. S'ha perdut definitivament la tradició i hui el Clot és un dia laborable més, sense cap distinció.
Arc Iris lamenta la pèrdua d'una tradició centenària que, al cap i a la fi, constituïa el vertader Dia de la Valldigna, l'única celebració conjunta dels tres pobles. Instituir el 15 de març com a Dia de la Valldigna simplement amb la data de fundació del monestir com a referent ha estat un artifici desafortunat. La Valldigna ja tenia el seu dia, i l'hem deixat perdre. Nous d'octubres i quinzes de març ens han espatllat les festes genuines.
Arc Iris proposarà al ple de l'Ajuntament de Simat la recuperació de la festa del Clot de la Sang amb la petició d'incloure el segon dimecres de juliol al calendari com a festa local, i a més demanarà l'organització d'actes festius eixe dia.

1 comentari:

Anònim ha dit...

L'Estanc ja ens té acostumats a tancar, amb festa o sense. No deixa passar cap oportunitat. Un dia tancarà amb motiu del Dia Internacional de l'Ornitologia.