dijous, 26 de juny del 2008

DIA HISTÒRIC PER A LA VALLDIGNA A LES CORTS


Imatge del ple celebrat hui.
El ple de les Corts ha aprovat hui per unanimitat la llei del Monestir de la Valldigna, que entrarà en vigor el mateix dia que es publique al Diari Oficial de la Generalitat. Cal destacar, i així ho han fet els tres grups parlamentaris, la unanimitat en la votació, una circumstància que no es produïa a les Corts gairebé des de la votació de la reforma de l'Estatut.
L'aprovació de la llei és històrica per a la Valldigna i per a Simat, i per tant el 26 de juny de 2008 quedarà assenyalat al calendari local. Tot i això, i malgrat la unanimitat, el portaveu del PP, David Serra, ha deixat clar que el Consell no renunciarà a l'ús religiós del monestir amb la fòrmula que calga, i ha posat com a exemple Poblet. Per tant, ja sabem a què atendre'ns. En la seua intervenció, Serra ha admés la consideració del recinte com a centre institucional, cívic i cultural, però també, ha insistit, espiritual, i per tant, es faran misses. Ara caldrà saber en quina intensitat. La modificació del text original gràcies a les esmenes del PSPV no li deixa gaire marge de maniobra a l'Església per a fer-ne ús del recinte.
El PSPV, per la seua banda, està també satisfet perquè ha aconseguit relegar l'ús religiós a un segon terme. És a dir, l'ús religiós no serà prioritari, ni l'església Catòlica tindrà preferència per a determinar els usos, tal com pretenia el PP, per tant, tots contents, fins i tot Compromís, que ha aconseguit mitjançant esmenes que el president de la Mancomunitat forme part del furut Alt Patronat. La diputada socialista Jannette Segarra, que ha defés la postura del Grup Socialista, ha carregat amb duresa contra la Fundació Jaume II, a la que ha acusat de desprestigiar el monestir amb una mala gestió econòmica que ha derivat en un deute d'escàndol. Ha demanat, per tant, la desaparició de la Fundació, i la concentració de les funcions en l'Alt Patronat del Monestir, que ara s'ha de constituir.
El debat de la llei s'ha perllongat vora quaranta minuts perquè les esmenes venien pactades d'un debat anterior en comissió.
Una vegada aprovada la llei, els representants del PP de la Valldigna han estat amonestats per la presidenta de les Corts en no poder reprimir el seu entusiasme i exterioritzar-lo en aplaudiments, el que està prohibit a la llotja de convidats.