dimecres, 30 d’abril del 2008

EL PSOE, A LA CRUÏLLA

Els socialistes de Simat i de la Valldigna es troben en plena reflexió sobre els avantatges i inconvenients de partànyer a una agrupació comarcal de la Safor amb la que, tot i anomenar-se Safor-Valldigna, no acaben de sentir-se del tot identificats els valldignencs. En la distribució tradicional de poder orgànic els socialistes de la Valldigna no han eixit mai massa ben parats, amb l'agravi de que el socialisme valldignenc roman sempre orfe de referents supramunicipals. A més, els ciutadans de la Valldigna, socialistes o no, no es senten identificats amb uns líders comarcals escollits sota el condicionant de l'aclaparador pes demogràfic de la Safor sud. L'eix Gandia-Oliva està deixant de costat la Valldigna, com s'ha demostrat a l'hora d'escollir l'ubicació de serveis, com ara el futur hospital Francesc de Borja, entre Gandia i Bellreguard.
Tots els pesos pesats de l'Agrupació Comarcal del PSPV Safor-Valldigna ixen tradicionalment de Gandia, o de l'Horta de Gandia, que en diuen. No es recorda un secretari general o un secretari d'organització valldignencs ni cap pes de rellevància a l'estructura orgànica des dels temps dels vallers Pons i Climent. Pot ser ha arribat l'hora de que amb la nova estructura orgànica que promou el PSOE, amb organigrama provincial, el socialisme valldignenc reclame el seu lloc, prenga protagonisme propi, i comence a fer de contrapes de l'eix Gandia-Oliva, un eix nefast per a la Valldigna.
D'altra banda, el PSPV de la Valldigna no aconsegueix desprendre's de les rèmores del passat, dels protagonistes d'aquelles etapes que han portat al socialisme valldignenc on l'han portat. Els ex alcaldes de Simat i Benifairó segueixen volent aparéixer a primera fila a totes bandes i a totes les fotos. No són capaços d'adonar-se'n de quin és ara el seu lloc, i actuen com si encara foren alcaldes. Això no fa cap favor als nous dirigents del socialisme de la Valldigna, que prou tenen en tractar de desfer l'embolic entre partits de l'esquerra que els ha fet fora de les alcaldies de Simat i Benifairó.
El PSOE de la Valldigna, a la cruïlla. I no se'n sortirà mentre ningú tinga l'autoritat suficient per dir amb determinació quin és el lloc que cadascú deu ocupar. I mentre els líders es trien a Gandia, sembla que ningú al PSOE de la Valldigna tindrà la suficient autoritat ni autonomia per posar les coses al seu lloc. I com a conseqüència, la dreta fa i desfa als ajuntaments.