divendres, 4 d’abril del 2008

EL PRESSUPOST COM A EXCUSA O LA POLÍTICA DEL MATALAFER: "NI FER NI DEIXAR FER"

Si algun argument no podien emprar PSPV i Bloc per rebutjar el pressupost municipal d'enguany a Simat, era precisament el de que són pressupostos continuistes. Perquè si són continuistes, ho són dels pressupostos que abans havien elaborat, aprovat i executat ells mateix. Cal dir que el pressupost d'enguany serà el primer que elabore i execute el PP, si és que aconsegueix aprovar-los. Perquè els comptes que s'han executat fins ara, inclòs el de 2007, els ha fet i els ha aprovat el PSPV, sempre amb el suport del Bloc. Per tant, no hauria de ser un inconvenient per a aquests partits el fet de que els pressupostos del PP foren continuistes. Per tant, cal buscar altres raons.
Els pressupostos es van rebutjar al ple de dimarts amb els vots dels tres regidors del PSPV, els dos del Bloc, i el d'ERPV. El regidor d'EU-Arc Iris es va abstindre, d'una banda, perquè l'assemblea d'ambós partits considera, d'una banda, que per primera vegada en la història democràtica de Simat es presenten uns pressupostos tècnicament impecables, s'ha proporcionat per primera vegada informació a l'oposició, és a dir, hi ha hagut transparència, i a més hi ha hagut intents de negociació per parte del PP. Però d'altra banda EU-Arc Iris consideraria més adequat incrementar les inversions socials. No obstant això, no hi havia motiu per votar en contra. Fer-ho havera estat una inconciència mentre no s'oferisca una alternativa al govern actual del PP.
Des d'Arc Iris estem veient que hi ha més ganes d'obstruir l'acció de govern que d'oferir alternatives reals a l'actual govern. Sembla que hi havia més ganes de rebutjar el pressupost perquè sí, fóra el que fóra, que de negociar els comptes. I allò d'oposar-se perquè sí no és el que convé a Simat. Si no s'ha de deixar governar al PP, s'han d'oferir alternatives a eixe govern, i hui per hui l'oposició no ha sabut, no ha pogut, o no ha volgut configurar una alternativa.
El rebuig als pressupostos és greu. No pel fet de paralitzar l'acció de govern, sinó pel que implica en termes de conseqüències polítiques. L'alcalde queda desautoritzat de forma automàtica i l'oposició pot fer ús de l'opció d'oferir un candidat alternatiu a l'alcaldia en el termini d'un mes des del dia en el que es van rebutjar els pressupostos. Ara bé, si com ha passat fins ara, l'oposició és incapaç de posar-se d'acord per a governar Simat, qui quedarà en evidència són aquells que han rebutjat el pressupost.
Sembla, però que PSPV i Bloc ja tenien planejat rebutjar els pressupostos des de fa setmanes. Abans, fins i tot, de conéixer el document. El que no ens queda tan clar és la postura d'ERPV.
Si per una d'aquelles aquests tres partits tenen previst desallotjar al PP de l'alcaldia, des d'EU-Arc Iris els fem saber el que ja els hem fet saber en altres ocasions: siga qui siga l'alcalde de Simat i siguen quins siguen els partits que li donen suport, EU-Arc Iris estarà a l'oposició. Tant si governa el PP, com si governa el PSPV recolzat pel Bloc i per ERPV. Perquè d'altra manera no pot.